A Kúria reformja, szinódus és kollegialitás állt a bíborosi tanács munkájának középpontjában

Kitekintő – 2013. október 4., péntek | 11:18

Október 3-án zárult a Vatikánban a bíborosi tanács ülése. A nyolc bíborosból álló csoport feladata, hogy segítse a Szentatyát az Egyház vezetésében és a Pastor bonus apostoli konstitúció felülvizsgálati tervében, amely a Római Kúria megreformálására vonatkozik.

A megbeszélés kedden délelőtt kezdődött az Apostoli Palota pápai lakosztályának magánkönyvtárában, majd a Szent Márta-házban folytatódott.

Szerdán délelőtt a pápa nem volt jelen a tanácskozáson, mert megtartotta a szokásos szerdai általános kihallgatást a Szent Péter téren. Az október 2-i délelőtti ülés végén Federico Lombardi, szentszéki szóvivő sajtótájékoztatót tartott az újságíróknak.

A megbeszélés a pápa bevezetőjével kezdődött, majd a tanács tagjai a II. Vatikáni Zsinattól kiindulva áttekintették az ekkleziológia kérdéseit. A nyolc bíboros munkája nem szervezési jellegű kívánt lenni, hanem a teológiai és spirituális egyházról alkotott képben helyezkedett el a zsinat rendelkezései szerint, amelyek megvalósítását szeretnék végrehajtani. Így kezdődött meg a tanácskozás a pápa magánkönyvtárában szerdán délelőtt – tájékoztatott Lombardi atya.

A témák kapcsán hangsúlyozta: a tanács tagjai felkészültek az ülésre. Elmélkedést tartottak az Egyház teológiai és spirituális jellegéről, hogy felfrissítsék a zsinat ihletése szerint az Egyház távlatait a küldetése, az egyetemes és a helyi Egyház kapcsolata, a szeretetközösség, a részvétel, az Egyház vezetésében való kollegialitás terén. Foglalkoztak továbbá a szegények egyháza, a világiak szerepe az Egyházban, az egyházi intézmények szolgálati jellege, az Egyház minden tagjának közjó iránti felelőssége témákkal.

A délután folyamán a Szent Márta-házban megbeszélést folytattak a következő püspöki szinódusról, amelynek témáját Ferenc pápa előrevetítette: antropológiai témáról lesz szó, amelyet a személynek és a családnak szentelnek, az evangélium fényében. Ezért volt jelen az ülésen a szinódus új főtitkára, Lorenzo Baldisseri érsek.

Elsőbbséget adtak ennek a témának már az előző délutáni ülésen is, egyrészt a püspökök részvételének fontossága miatt, amelyet a szinódusok által valósítanak meg az egyetemes Egyház életében, másrészt azért, mert viszonylag sürgősen el akarják indítani a következő szinódus előkészítését.

A család- és a házasságpasztoráció témájáról is szó esett: hogyan alakítsák ki ezek tanulmányozását és elmélyítését. Ferenc pápa már korábban bejelentette, hogy ezek a meghatározó kérdések a következő idők egyházának tevékenysége szempontjából. Egy-két héten belül a Szinódusi Titkárság pontosabb információkat tud adni a kérdés kapcsán.

Szerdán a Kúria reformjára összpontosítottak a tanácskozás résztvevői. Áttekintették különböző aspektusait, így például a dikasztériumok és a Szentatya közötti kapcsolatot, a dikasztériumok koordinációját és az Államtitkárság funkcióját. Kiterjedt témákról van szó, amelyekre vonatkozóan széleskörű javaslatok hangzottak el az ülésen.

A nyolc bíboros nem földrész szerinti delegátus, hanem a püspöki kollégium tagjai, akik jól ismerik a világ különböző részein a helyi egyházak valós problémáit, és akik élvezik a pápa bizalmát és személyes nagyrabecsülését – hangsúlyozta a szentszéki szóvivő.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír