Látlelet a jövőről – Egy kiadvány gyermekeink védelmében

Kultúra – 2020. szeptember 15., kedd | 11:40

2018-ban rendezték meg Dublinban a Családok IX. Világtalálkozóját. A pasztorális konferencián az egyik legnagyobb figyelmet kapott katolikus előadó Mary Aiken volt, aki a gyermek- és ifjúságvédelem egyik kevésbé ismert területének szakértője. Akkor és ott döntöttük el, elhozzuk Magyarországra a könyvét, melyet a Harmat kiadóval karöltve, az Új Ember kiadványok sorozatban most örömmel közreadunk.

Mary Aiken a törvényszéki cyberpszichológia világszerte elismert vezető szakértője, lebilincselő könyvében azt vizsgálja, hogyan formálja át és változtatja meg az internet és a digitális eszközök használata az emberi viselkedést és a társadalmi normákat, és ez a „cyberhatás” hogyan nyilvánul meg életünk minden területén. Aiken saját kutatásaira és a kriminalisztika terén szerzett tapasztalataira támaszkodva mutatja meg, hogy

milyen hatással vannak a digitális eszközök a fejlődő gyerekekre, a tinédzserek körében terjedő szokásokra és viselkedésformákra, az ismerkedésre és a párkeresésre,

miért erősödik fel a kényszeres, függő vagy deviáns viselkedés az online térben, vagy hogy miért nem tanácsos a sötét webre tévedni. A szerző meglepő statisztikai adatokkal és valós esetekkel szemlélteti, hogy a technológia milyen alapvetően formálja át kultúránkat, valamint elgondolkodtató kérdéseket vet fel arról, hogy hová vezet a digitális forradalom. Születéstől tinédzserkorig részletesen tárgyalja azokat a kérdéseket, amelyekről a digitális nemzedéket nevelőknek tudniuk kell.

A kérdéskör hazai ismerői a kiadványról ezt írták:

„Az internet sötét oldaláról, a veszélyekről és következményekről egyre többet kellene tudnunk. De általában mindenki tart attól, hogy azt a realitást meglássa, amit nem szeretne. Csak az segít, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen környezet várja a gyerekeket, amikor önállóan kóborolnak egy olyan vidéken, amit a szüleik sem ismernek. Ez a kötet szülőknek, tanároknak és a cyberbűnözés szakembereinek is hasznos olvasmány!"

Tari Annamária pszichoanalitikus

„Az online magatartás tudományos vizsgálata rendkívül aktuális, a korunkat meghatározó és a minket körülvevő kibertér hatásait tanulmányozza. A könyv kíméletlenül állít szembe a valósággal. Hiánypótló, izgalmas, egyben olvasmányos, nagyszerű írás. Kötelező olvasmány mindenki számára!"

Kurkó Zsuzsánna Safer Internet projektkoordinátor
Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

„Korunk technológiai és digitális fejlődése észrevétlenül okozhat függőséget, mivel a kibertér, az online világ mindenki életét egyre inkább befolyásolja, meghatározza. Ezért fontos, hogy a veszélyek mellett a biztonságtudatosságra is felhívjuk a figyelmet. A gyerekeket nem hagyhatjuk magukra a kibertérben: a könyv is ezt hangsúlyozza olvasmányosan, a lényeget nem elrejtve."

Dr. Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője

Mary Aiken a törvényszéki cyberpszichológia professzora, az Europol tudományos tanácsadója, valamint olyan globális szervezeteknél vezet kutatásokat és tart képzéseket, mint az INTERPOL vagy az FBI.

Fő szakterülete a cyberbiztonság, a szervezett cyberbűnözés, a cyberzaklatás, a technológia által megkönnyített emberkereskedelem, valamint a gyerekek online védelme. Aiken cyberpszichológusi munkássága inspirálta a CBS főműsoridős televíziós sorozatát, a CSI: Cybert. Könyvét, a Cybercsapdát a The Times 2016-ban saját kategóriájában az év könyvének választotta, a Nature nemzetközi tudományos folyóirat pedig a top 20 tudományos könyv közé sorolta.

Aiken aktív közéleti szereplőként rádiós és televíziós vitaműsorok rendszeres résztvevője. Rendszeresen publikáló, a szakma által is elismert szerzőként megszólaltatta már többek között a CBS, a BBC, a Newsweek, a Washington Post, a New York Times, a Guardian, és a Time Magazine.

Egy két szalagcím a kiadványról:

„Ha vannak gyerekei, tegyen félre mindent, és olvassa el ezt a könyvet.” The Times

„A Cybercsapda lebilincselő és izgalmas olvasmány arról a mélyreható változásról, amit az online tér idéz elő az emberi viselkedésben.” The Times

„Magával ragadó, hasznos és kutatásokkal alátámasztott – fenekestül felforgatja mindazt, amit eddig a technológiáról gondoltunk.” The Sunday Post

„Látlelet a jövőről, aggasztóan meggyőző, hatásos és remekbe szabott.” John Naughton, Guardian

„Aiken izgalmas, elgondolkodtató és néha félelmetes utazásra visz minket a »fekete lyuk« mélyére, hogy a saját szemünkkel lássuk, hogyan formálja át az internet az emberi pszichét. Kötelező olvasmány mindenkinek, aki meg akarja érteni, milyen kísértéseket és buktatókat rejt magában a cybertér.” John Suler, A the psychology of cyberspace szerzője

„Aiken elemzései a digitalizált világ hatásáról különösen hasznosak a szülők számára, akik szeretnék megóvni gyermekeiket a káros internetes szokások kialakulásától vagy attól, hogy veszélybe kerüljenek a cybertérben.” Publishers weekly

Mary Aiken, a Családok IX. Világtalálkozóján elhangzott előadásainak magyar nyelvű összefoglalója ITT és ITT érhető el.

*

A Cybercsapda – Hogyan változtatja meg az online tér az emberi viselkedést? című kötet megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9–17 óráig; szerda 10–18) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Fotó: Pixabay

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria