Legeza Örs fizikus székfoglaló előadást tartott a Szent István Tudományos Akadémián

Hazai – 2024. május 14., kedd | 10:30

Május 6-án székfoglaló ülést tartottak a Szent István Tudományos Akadémián, Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében. Ekkor tartotta meg akadémiai székfoglaló előadását Legeza Örs elméleti fizikus.

Az alábbiakban Legeza Örs, az akadémia rendes tagja Kvantumrendszerek – ígéret és valóság. Hogyan változtatják meg hétköznapjainkat a kvantumrendszerek? című székfoglaló előadásának rövid összefoglalóját adjuk közre. Az előadás visszanézhető az akadémia YouTube-csatornáján.

Az előadás keretében Legeza Örs áttekintette a kvantumosság jelentését, annak kísérleti és anyagi rendszerekben való megvalósulását, illetve a kiaknázására fordított erőfeszítéseket. Néhány kvantumos eszköz példáján keresztül elemezte az előttünk álló nagy változásokat.

Mindezek elméleti hátterét is bemutatta, majd a kvantumos és klasszikus szimulációk szinergiáját vizsgálta. Ezt követően a jelenleg leghatékonyabb matematikai algoritmus klasszikus szuperszámítógépes verzióját járta körül, és néhány kiragadott példán keresztül illusztrálta az elérhető számítási kapacitás határát, a számítások hatékonyságát, illetve kapcsolatát a mesterséges intelligenciával.

Legeza Örs előadásában bemutatta azt is, miként lehet a valós életbeli különféle társadalmi modelleket megfelelő matematikai formalizmusba öntve hasznosítani a kvantumos rendszerek kutatásában. Végül kitekintést tett a közeljövőben várható alkalmazások irányába és érintette a kvantumos fölény koncepcióját is.

Forrás: Szent István Tudományos Akadémia

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria