Lelki elmélyülés lehetőségét kínálják Pécsen egy gazdagon hímzett 18. századi palást segítségével

Kishírek – 2023. december 1., péntek | 11:48

„A fény, mint köntös, úgy fog körül” (Zsolt 104) mottóval hívják meditációs lehetőségre az érdeklődőket az adventi időszakban a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár épületében. A december 2-re és 16-ra meghirdetett programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

A Pécsi Egyházmegye textilgyűjteményében több száz muzeális értékű paramentum (a szentmise bemutatásánál és más szertartások alkalmával használatos textília) található. Idén megkezdődött a gyűjtemény revíziója, melynek során muzeológus munkatársaik Pápay Kornélia textilrestaurátor segítségével felmérik a textíliák állapotát, gondoskodnak tisztításukról és szakszerű tárolásukról. A munka várhatóan több évet vesz majd igénybe.
Bár valószínűleg sokat kell még várni arra, hogy a különleges, gyakran gazdagon hímzett textíliák kiállíthatóak legyenek, az adventi időszakban megmutatunk közülük egyet.

A szóban forgó palást a 18. század második felében készült, minden valószínűség szerint Bécsben. Egy 22 darabból álló miseruhakészlet része, melyet Mária Terézia-ornátusként is említenek. A palást alapanyaga fémszállal szőtt selyemszövet, melyet aranyozott fémfonállal készült domború hímzés és domborított fémlapocskák díszítenek. A 18. század második felében az uralkodó több magyarországi székesegyháznak is adományozott hasonló, nagyértékű ünnepi ornátust.

A palást december 2-án és 16-án 14 és 18 között lesz látható az Egyházmegyei Könyvtár épületében (Pécs, Janus Pannonius utca 8.), ahol lehetőséget biztosítanak a különleges, művészi értékkel bíró tárgy melletti elmélyülésre, szemlélődésre, melyhez Görföl Tibor teológus gondolatai szolgálnak majd útravalóul.

A kiállítóhelyiség korlátozott mérete miatt minden órában 12-en tudnak élni ezzel a meditációs lehetőséggel, ezért a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztrációs lehetőséget ITT találja.

Szöveg és fotó: Túri Zsuzsanna muzeológus

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria