Lengyelországban nagy örömmel fogadták II. János Pál szenttéavatásának hírét

Kitekintő – 2013. október 1., kedd | 14:57

A mindannyian lehetünk szentek kampánnyal készülnek a lengyel hívek II. János Pál pápa jövő évi szenttéavatására, melynek hírét nagy örömmel fogadták országszerte.

Kazimierz Nycz varsói bíboros kifejezte: teljesült az a remény, hogy hamarosan a szentek között tisztelhetjük a lengyel pápát. XXIII. János pápa (1958–1963) és II. János Pál pápa (1978–2005) egyszerre történő kanonizációjának szimbolikus jelentése van: a zsinat pápája, XXIII. János indította el az Egyház általános megújulását, és II. János Pál valósította meg a zsinat tanait – fogalmazott a varsói főpásztor.

Mint ismeretes: Ferenc pápa szeptember 30-án, hétfőn jelentette be, hogy 2014. április 27-én kerül sor szenttéavatásukra.

Lengyelország miniszterelnöke, Donald Tusk kifejezte azon reményét, hogy sok lengyel hívő vesz részt a Vatikánban tartandó szenttéavatási szertartáson. A politikus elmondta: mindent megtesz annak érdekében, hogy minden támogatást megkapjanak ahhoz, hogy a jeles napon Rómában lehessenek.

Slawoj Leszek Glodz, Gdansk érseke szerint több szempontból nagyon jó, hogy irgalmasság vasárnap kerül sor a szertartásra: II. János Pál maga vezette be ezt az egyházi ünnepet. A húsvét után időszak már tavaszra esik, ami – a zarándoklatok szempontjából is – sokkal kedvezőbb, mint a tél. Ezen kívül még több hónap van a lelki felkészülésre – tette hozzá a főpásztor.

A varsói II. János Pál emlékközpont arra hívja a lengyel főváros katolikusait, hogy kapcsolódjanak be a mindannyian lehetünk szentek kampányba, amely a szenttéavatásra való lelki felkészülést hívatott segíteni. A tervek szerint plakátokkal adnak ösztönzést arra, hogy a hétköznapokban is legyünk őszinték, együttérzőek és figyelmesek embertársainkhoz.

II. János Pál pápa lesz a 31. a lengyel szentek sorában. A lengyel püspöki konferencia szóvivője, Jozef Kloch szavai szerint: Wojtyla pápa a 2016-ban Krakkóban tartandó ifjúsági világtalálkozónak is védőszentje lesz.

Magyar Kurír

(gj)