A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevele az országgyűlési választások második fordulója előtt

Hazai – 2002. április 15., hétfő | 12:57


„Kedves Hívek!
Elérkeztünk a nemzetünk sorsát és jövőjét döntően meghatározó parlamenti választás második fordulójához. Mint a Magyar Katolikus Egyház felelős vezetői úgy érezzük, most is meg kell szólalnunk, amint tettük ezt március 17-én, a választás első fordulója előtt.
Arra kérjük a katolikus híveket, hogy vegyenek részt mindnyájan a választások második fordulóján, mert ez keresztényi és nemzeti kötelességünk.
A választás megkönnyítése érdekében megismételjük előző körlevelünk azon pontjait, amelyek segítenek a döntésben, s amelyek figyelembe vétele nélkül keresztény ember nem szavazhat felelősen:
Arra szavazzunk tehát:
– Aki védi a teljes életet, a házasság és a család szentségét, biztosítja a többgyermekes családok megélhetését, a gyermekvállalás megbecsülését;
– Aki óvja fiataljainkat az önromboló, káros szenvedélyektől és segíti a fiatalok lakáshoz jutását, biztosítja a tanulás és továbbtanulás lehetőségét;
– Aki megbecsüli a magyar kultúra értékeit, segíti az egészséges nemzeti öntudat kialakítását, nyitott szívvel, áldozatokat is vállalva fordul a határainkon túl élő magyar testvéreink és a szomszéd népek felé;
– Aki garantálja a hit- és erkölcstan szabadságát;
– Aki biztosítja az Egyház szabad működésének lehetőségét,
– s akinek programja meg is valósítható.
Mint az Egyház vezetői, tiszteletben tartjuk híveink szabad döntését, ezért nem nevezhetünk meg személyeket és pártokat. A második fordulóban csak olyan jelölteket támogassunk, akiknek a pártja is garancia arra, hogy a keresztény értékek nem fognak hiányozni a továbbiakban sem a kormány munkájából.
Közösen imádkozzunk, hogy a választásokban a Szentlélek megvilágosító kegyelme segítsen mindnyájunkat, és felelős döntésünk valóban hazánk javát szolgálja.
Budapest, 2002. április 10-én, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.” MK