Makovecz-kápolnát avattak Zalaegerszegen

Hazai – 2019. augusztus 22., csütörtök | 10:55

Felavatták és megszentelték Zalaegerszegen a Makovecz Imre tervei alapján készült Boldogasszony-kápolnát Szűz Mária mennybevétele ünnepén, augusztus 15-én.

A Gébárti-tó mellett felépült új kápolna avatásán Balaicz Zoltán polgármester felidézte, hogy még 2009-ben készítette el az első látványterveket Makovecz Imre. Azóta eltelt tíz év, és mostanra a Makovecz-örökség ápolását felvállaló kormányzat mintegy 100 millió forintos támogatásával készült el az egyházi létesítmény.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője arra emlékeztetett, hogy egykoron Zalaegerszegen tevékenykedett Mindszenty József későbbi bíboros, aki „jó magvető volt”, ezt bizonyítja a kápolna elkészülte is. 

Az építmény jelképe a kereszténységnek, a hitnek, a magyarságnak, és ma is küzdeni kell, hogy ezeket az értékeinket megőrizzük – hangsúlyozta a képviselő.

A zalaegerszegi Boldogasszony-kápolnát Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök szentelte fel, az átadáson részt vett mások mellett Makovecz Imre özvegye, Szabó Marianne, illetve Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke is.

Forrás: MTI

Fotó: Biborfa.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria