A maláj bíróság megtiltotta a keresztényeknek az Allah szó használatát

Kitekintő – 2013. október 15., kedd | 8:41

A Kuala Lumpur-i fellebbviteli bíróság október 14-én úgy döntött, hogy a nem muzulmánoknak nincs joguk az Allah szót használni, annak ellenére, hogy a malájok, ahogy számos arab ország keresztény kisebbségei, az Allah szóval illetik Istent.

A Kuala Lumpur-i fellebbviteli bíróság október 14-én úgy döntött, hogy a nem muzulmánok nem használhatják az Allah szót, ha Istenről beszélnek, és ezzel megsemmisítette az elsőfokú bíróság egy 2009-es ítéletét, mely engedélyezte a Malaysia Herald című katolikus lapnak az Allah szó alkalmazását.

Annak ellenére, hogy a keresztények hosszú idő óta használják az Allah szót, mivel a maláj nyelvben ez jelenti Istent, a fellebbviteli bíróság ítészei úgy döntöttek, hogy – mivel „az Allah szó nem képezi a keresztény vallás szerves részét” – a szó keresztények általi használata „zavart keltő”.

A tárgyalás ideje alatt a bíróság épülete előtt muzulmán szélsőségesek tüntettek, és az általuk skandált szlogeneken keresztül azt követelték, hogy az Allah szót kizárólagosan a muzulmánok használhassák.

P. Lawrence Andrew, az ügyet kirobbantó katolikus lap, a Malaysia Herald főszerkesztője csalódottságának és döbbenetének adott hangot az ítélet hallatán. „Ez egyértelmű visszalépés a vallási kisebbségek alapvetői jogait illetően” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy a szövetségi bírósághoz fordul, mely az ország legmagasabb szintű igazságszolgáltatási fóruma.

A legnagyobb maláj állam, Sarawak mezőgazdasági minisztere azonban kijelentette, hogy a sarawaki keresztények továbbra is alkalmazhatják az Allah szót Isten megnevezésére. „Mi, a sarawaki keresztények, több mint száz éve használjuk az Allah szót. Milyen jogon mondja most nekünk bárki is, hogy többé nem mondhatjuk ki?” – tette fel a kérdést a miniszter.

Az ügy 2008-ban robbant ki, amikor a maláj kormány közölte a Malaysia Heralddal, hogy nem használhatja az Allah szót a keresztények Istenére. 2009-ben az elsőfokú bíróság engedélyezte a szó használatát a keresztényeknek. A döntés azonban sértette és felháborította a muzulmánokat, akik szerint az Allah szó kizárólagosan az iszlám valláshoz tartozik.

Az ítélet nyomán erőszakhullám indult el a keresztények ellen, és több templomot, illetve kegyhelyet is támadások értek a muzulmánok részéről. Az iszlám szélsőségesek lecsillapítására a maláj kormány megfellebbezte az ítéletet, így került az ügy a másodfokú bíróság elé, mely a muzulmánok javára döntött.

A muzulmán többségű, 28 millió lakosú, délkelet-ázsiai államban hozzávetőlegesen 2,6 millió keresztény él, és ezzel a buddhisták után ők alkotják az ország harmadik legnagyobb vallási közösségét.

La Croix/Magyar Kurír