Máltai segítség a Principálisnál védekezőknek

Hazai – 2014. szeptember 12., péntek | 17:45

A Principális csatorna mentén zajló árvízi védekezésben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSz) segítségét kérte Nagykanizsa Megyei Jogú Város önkormányzata és katasztrófavédelem területi szervezete – tájékoztat a Máltai.hu.

A Szeretetszolgálat a csatorna mellett dolgozó mintegy 100-120 emberről gondoskodik. A máltai segítők ételt és italt, igény szerint gumicsizmát, gyógyszert vagy az átázott helyett száraz ruhát visznek a nyúlgátak mellé kivezényelt embereknek – tájékoztatott Báthy Györgyi, az MMSz nyugat-dunántúli régiótitkára.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nagykanizsai intézmények dolgozói és a karitatív szervezet önkéntesei szeptember 11-én, szerdán reggel települtek ki a Principális csatorna mellé, és mindaddig maradnak, amíg a védekezésben szükség van rájuk.

Az elmúlt napok esőzései miatt tovább emelkedett a vízszint a Principális-csatornán, az esőzés hatására csütörtök estétől újra intenzívebben emelkedik a vízszint, péntekre a vízállás Nagykanizsánál elérte a 263 centimétert – tájékoztat az MTI.

Az elmúlt 24 órában hullott 30-35 milliméternyi eső hatására további lassú, öt centiméter körüli vízszintemelkedésre számítanak pénteken, de az időjárási előrejelzések alapján várható csapadék miatt szombaton még tovább nő a Principális szintje, ami miatt nagy valószínűséggel pénteken le kell majd zárni a 74-es főutat az M7-es autópálya csatlakozása és az újudvari elágazó között.

A Principális-csatorna Zala megyében, Misefán ered. Teljes hossza 57,5 km. A csatornát a 19. században építették, hogy a lefolyástalan, mocsarak és lápok borította völgy vízfeleslegét levezesse. Vízbősége déli irányba dinamikusan nő. Nagykanizsán már 58,2 m³/s a középvízhozama. Az útja végén a Murába torkollik.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria