Már legóból is megépíthetjük a párizsi Notre-Dame-ot

Kultúra – 2024. május 23., csütörtök | 13:50

A világhírű LEGO cég több híres épületet is tematizáló sorozata részeként adja ki a párizsi Notre-Dame készletet – ezt május 7-én jelentették be hivatalosan.

A világot sokkolta, amikor 2019-ben a párizsi Notre-Dame székesegyházban tűzvész tombolt, és elpusztult a 861 éves műemlék huszártornya és tetőszerkezete. A helyreállítás azóta is zajlik, és bár a koronavírus-járvány késleltette a folyamatot, a jelenlegi állás szerint idén év végére ismét látogathatóvá válik az ikonikus helyszín.

Ennek apropóján a több híres épületet is tematizáló sorozatában adja ki a világhírű cég a párizsi Notre-Dame-készletet. A sorozatban megtaláljuk többek között a Tadzs Mahal és a gízai nagy piramis modelljét is.

Az építőkockák összerakási folyamata a Notre-Dame építésének történelmileg pontos sorrendjén alapul, egészen a 2019-es tűzvészig. A körülbelül egy láb (mintegy 31,6 cm) magas, 8 hüvelyk (mintegy 20,3 cm) széles és több mint egy láb mély, rendkívül részletes készlet 4383 darabból áll, és a katedrális repülő támpilléreinek, oszlopainak, pilléreinek bonyolult műanyag utánzatait is tartalmazza, amelyek mellett még a tetőn lévő, 12 apostolt ábrázoló 12 kis „nanofigura” is megtalálható. Az egyik ilyen figura befelé néz, és a székesegyház építészét, Eugène Emmanuel Viollet-le-Ducöt ábrázolja.

Az elemek összerakása a Notre-Dame építésének szakaszaihoz igazodik. Követhető a négy időperiódus: 1163-tól 1182-ig, 1182-től 1200-ig, 1200-tól 1225-ig és 1225-től 1786-ig zajlott építések sora; az építőkockákat összerakóknak elegendő lesz legfeljebb nyolc óra, hogy a maguk katedrálismásolatát megalkossák.

Nem ez az első olyan terméke a cégnek, amely történelmi értékű katolikus épületet modellez. Bob Simon, egy philadelphiai pap néhány évvel ezelőtt megépítette a Vatikánt, 500 ezer darabból. Ez az alkotás a philadelphiai Franklin Intézet Tudományos Múzeumában volt látható, amikor Ferenc pápa 2015-ben ellátogatott a városba. Simon 2023-ban a Notre Dame Egyetem főépületét is megépítette felkérésre. Élményeiről így fogalmazott: „A Vatikán és a Notre Dame Egyetem főépülete makettjeinek megépítését olyan kontemplatív élménynek találtam, amely lehetővé tette számomra, hogy elgondolkodjak a szépségen, és az építészek és építők hitbeli látásmódján. Hiszem, hogy ez a lenyűgözően szép készlet mások számára is hasonló élményeket fog szerezni.”

A Notre-Dame katedrális modelljét megalkotó LEGO csoportot 1932-ben Ole Kirk Kristiansen alapította a dániai Billundban, és két dán szóból ered a neve: „leg godt”, ami azt jelenti, hogy „jól játszunk”. A családi tulajdonban lévő vállalat ma már világszerte több mint 120 országban értékesíti termékeit.

Forrás: Kate Quiñones/CNA alapján Romkat.ro

Fotó: LEGO Group

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria