Már március 10-én megkezdődhet a konklávé

Kitekintő – 2013. február 17., vasárnap | 11:27

A nagyheti és húsvéti ünnepek közelsége miatt a Vatikán a konklávé megnyitásának előbbre hozását fontolgatja. Indokolt esetben erre a pápaválasztás menetét szabályozó dokumentum is lehetőséget ad, és az időpont módosítás a gyakorlatban is kivitelezhető lenne.

XVI. Benedek lemondása után a 117 választó bíborosnak össze kell gyűlnie Rómában, hogy új pápát válasszanak. A II. János Pál által kiadott Universi Dominici Gregis című apostoli konstitúció értelmében a konklávénak március 15. és 20. között kell megkezdenie munkáját.

A húsvét közelsége miatt, és mivel XVI. Benedek előre bejelentette lemondásának dátumát, időt hagyva ezzel a választó bíborosok felkészülésére, elképzelhető, hogy a konklávé a megszabott időpont előtt ülésezni kezd. Az I.Media értesülései szerint az új pápa beiktatása így már március 19-én megtörténhetne. Február 16-án, szokásos szombati sajtótájékoztatóján Federico Lombardi vatikáni szóvivő is megerősítette, hogy a bíborosok gondolkodnak a konklávé korábbi megkezdésének lehetőségén.

Az Universi Dominici Gregis ugyan pontosan meghatározza a konklávé kezdetének időpontját, mégis meghagyja a lehetőséget a bíborosi kollégium részére, hogy indokolt esetben néhány nappal eltérjenek az előírástól. A szöveg azt is megengedi, hogy ha kétely merülne fel a konstitúció előírásaival vagy azok betarthatóságával kapcsolatban, a bíborosi kollégium szabadon dönthet ezek megváltoztatásáról, „amennyiben az összegyűlt bíborosok többsége a módosítással egyetért”.

Márpedig február 28-án a bíborosok többsége Rómában lesz, hogy részt vegyen a XVI. Benedek által tartott utolsó audiencián. Így néhány órával később, a pápai trón megüresedésekor meg tudnak egyezni a konklávé kezdetének előbbre hozásáról. Ha a pápaválasztó tanács már március 10-e körül megkezdené munkáját, és az utóbbi száz évben megfigyelhető gyakorlat szerint 3-4 nap alatt döntésre jutnának, az új pápa beiktatása már március 19-én, Szent József ünnepén megtörténhetne. Így az új pápának lenne ideje felkészülni a nagyhéten esedékes, számos ünnepi szertartásra, és a világ különböző pontjairól érkező választó bíborosok is visszaérhetnének egyházmegyéjükbe a nagyhét idejére.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!