Megáldották a fóti Gondviselés Óvoda új épületét

Hazai – 2019. november 15., péntek | 14:46

Új épületbe költözik a fóti katolikus óvoda, amelyet Marton Zsolt váci megyéspüspök áldott meg november 8-án. A Gondviselés Óvoda új, korszerű épületébe körülbelül száz gyermek járhat majd. Az óvodások várhatóan egy hónap múlva vehetik birtokba a csoportszobákat és közösségi tereket.

„1994. szeptember 6-án nyílt meg intézményünk, azzal a szándékkal, hogy támogassa a családok keresztény, katolikus szellemiségű nevelőmunkáját – mutatta be a Gondviselés Óvodát Szerepi Imréné intézményvezető. – 1997-ben a Váci Egyházmegye vette át az óvoda fenntartását, azóta szakmailag és anyagilag egyaránt támogatja, gondoskodik az intézmény működéséről. A kezdetben kétcsoportos óvodánk mára duplájára bővült. Évente 25-30 gyermek megy iskolába, a többség a keresztény szellemiségű Fóti Ökumenikus Általános Iskolában kezdi meg tanulmányait. Óvodánk 2019-ben ünnepli alapításának 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból minden hónapban megörvendeztetjük a növendékeket valamilyen különleges programmal. Nagy öröm számunkra, hogy kormányzati és fenntartói finanszírozásból elkészült az új óvodaépületünk. A korszerű, uniós előírásoknak megfelelő épületet rövid időn belül birtokba vehetjük, és hálatelt szívvel kezdhetjük meg benne nevelőmunkánkat.”

A november 8-i átadóünnepség a fóti katolikus templomban kezdődött. Elsőként Csáki Tibor, a váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főigazgatóságának (EKIF) főigazgatója mondott beszédet, melyben valódi értéknek és életindításhoz méltó helynek nevezte a katolikus óvodákat. Ezt követően Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szólt a jelenlévőkhöz a szülőket, a pedagógusokat és az egyházat hármas egységnek nevezve, amelyben a nevelésről közösen kell gondolkodni. Ez az összefogás nagy segítséget és erőt tud adni ahhoz, hogy a gyermekekből kiegyensúlyozott és boldog felnőtt válhasson.

A magyarság azért tudott megmaradni ezer esztendőn át a Kárpát-medencében, mert erős gyökerekkel kapaszkodik történelmébe, múltjába és kultúrájába – fogalmazott Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője, majd hozzátette, ha erős a hitünk, bízunk a kultúránkban és hiszünk a múltunkban, akkor el tudjuk érni a magunk elé tűzött célokat.

A beszédeket követően Sebők Sándor fóti plébános és Szerepi Imréné óvodavezető közösen mondtak köszönetet mindazoknak, akik bármilyen formában segítették az épület elkészülését tervekkel, anyagi támogatással, kivitelezéssel. Ezt követően az óvodások adtak műsort.

Az ünnepség az új épület főbejáratánál folytatódott, ahol Marton Zsolt váci megyéspüspök beszélt a gyermeki ártatlanságról és a szeretetteljes függőségről, amely Istent és embert, szülőt és gyermeket kapcsol össze. Hangsúlyozta, az óvoda az első olyan közeg, ahol a gyerekek először találkoznak a társadalommal, családon kívüli közösséggel, amely formálja és felkészíti őket az életre. Beszéde után megáldotta az épületet, majd hivatalosan megnyitották az óvoda kapuit a látogatók előtt.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Sebők Rita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria