Megállapodás a magyar kormány és a máltai lovagrend között

Hazai – 2011. március 10., csütörtök | 15:34

A kormány és a máltai lovagrend közötti megállapodást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ratifikálta Rómában. Ennek értelmében a Szuverén Máltai Lovagrend és kijelölt magyarországi szervezetei, amennyiben közszolgálati feladatot látnak el, a jövőben az egyházakhoz hasonló támogatásban részesülnek.

Az ünnepélyes aktus alkalmával Semjén Zsoltot, aki  1998 óta a Szuverén Máltai Lovagrend nagykeresztes lovagja, a lovagrend nagymestere, Fra' Matthew Festing előléptette,  és a nagykeresztes magisztrális lovag engedelmességben címet adományozta neki.

Az ünnepélyes eseményen jelen volt többek között Angelo Acerbi érsek, a Szentszék máltai prelátusa, volt magyarországi apostoli nuncius, Erich Kussbach professzor, máltai nagykövet, Győriványi Gábor, Magyarország szentszéki nagykövete, P. Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, valamint Németh László pápai prelátus, a római Pápai Magyar Intézet rektora.

Semjén Zsolt a Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a mostani megállapodás kiegészíti a rendszerváltoztatás után felvett diplomáciai kapcsolatokat. Mint mondta,  ez a megállapodás nem foglalkozik azzal a kérdéssel,  hogy a máltai lovagrend kánonjogi értelemben egyházi vagy nem egyházi intézmény. (A Szentszék időről időre nyilatkozatban teszi egyértelművé a lovagrendekkel kapcsolatos álláspontját. Eszerint „a Szentszék csakis két lovagrendet részesít elismerésében és védnökségében: a Szuverén Máltai Lovagrendet - vagyis a Jeruzsálemi, Rodoszi és Máltai Szent János Szuverén Ispotályos Lovagrendet -, valamint a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrendet". - A szerk.)

A megállapodás szerint a Szuverén Máltai Lovagrend és kijelölt magyarországi szervezetei a jövőben, ha közfeladatot vállalnak át – legyen az hajléktalangondozás, szociális intézmények működtetése vagy oktatás  –, ugyanazt a finanszírozást kapják meg, mint az egyházi intézmények.  Mindez a kormány részéről elismerése annak a feladatnak, amelyet a Máltai lovagrend és az ahhoz kapcsolódó szervezet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat végez itt Magyarországon.

A tejes interjú, amelyben a miniszterelnök helyettes további kérdésekről, így a Vatikáni-Magyar Vegyes Bizottság munkájáról, az egyházalapításról szóló törvény szigorításáról is szól, meghallgatható a Vatikáni Rádió honlapján.

Magyar Kurír

(nk)