Meghalt Lúcia nővér, az utolsó fatimai látnok

Kitekintő – 2005. február 14., hétfő | 19:00

Lisszabon: Életének 98. évében február 13-án, vasárnap este a portugáliai Coimbrában elhunyt a kármelita Lúcia dos Santos nővér.

Az 1917-es Mária-jelenések a Fatima melletti Cova da Iriában történtek, amelynek Lúcia nővér két unokatestvérével együtt volt szemtanúja. A felnőttkort közülük csak Lúcia érte meg. Unokatestvéreit, Francisco és Jacinta Martot 2000-ban avatta boldoggá II. János Pál pápa.

Lúcia nővér 1907. március 22-én született Aljustrelben. 1921-ben jelentkezett dorottyás nővérnek, néhány évet Spanyolországban töltött. 1946-ban visszatért Portugáliába, és engedélyt kapott, hogy a szigorúbb szellemű kármelita rendbe lépjen. 1949-ben örökfogadalmat tett Coimbrában, és haláláig ott élt. A kolostorban írta meg kétkötetes Emlékezéseit.

Portugália keddre nemzeti gyásznapot rendelt el Lúcia nővér tiszteletére – ezt Pedro Santana Lopes portugál miniszterelnök jelentette be hétfőn. Az utolsó fatimai látnok lelki üdvéért kedden délután mondanak gyászmisét a coimbrai székesegyházban, ahova számos magas rangú egyházi és állami vezetőt várnak. Lúcia nővér földi maradványait egyelőre a coimbrai kolostorban temetik el, később azonban Fatimában helyezik örök nyugalomra.

Portugál híradások szerint a fatimai látnok a pápa üzenetét olvasta utoljára: a szentatya – aki tudomást szerzett a nővér betegségéről – szombaton lélekben megerősítő levelet küldött Lúciának.

II. János Pál pápának különlegesen szoros kapcsolata volt Fatimával. A szentatya mindig a fatimai Szűzanya közbenjárásának tulajdonította, hogy az 1981-ben ellene elkövetett merényletet túlélte.

KAP/Ecclesia/MK
 

Kapcsolódó fotógaléria