Megint jönnek, kopogtatnak a missziósok Szombathelyen

Hazai – 2019. február 11., hétfő | 14:05

Február 10-én újra elindult a Bekopogó misszió Szombathelyen. Az önkéntesek ezúttal a kámon-herényi városrészben keresik fel a lakókat.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Nagyon jók a Bekopogó misszió tavalyi, Oladon és Újperinten szerzett tapasztalatai – mondta a Szombathelyi Egyházmegye internetes portáljának, a Martinus.hu-nak Székely János megyéspüspök, aki akkor személyesen is felkeresett egy idős asszonyt. A legtöbb helyen nagy örömmel fogadták a levelet, az önkéntesek látogatását és ajándékait. Ezt szeretnénk folytatni a kámon-herényi városrészben is – tette hozzá a főpásztor. Idén is egy Székely János által írt levelet adnak át az önkéntesek a felkeresett lakóknak.

A missziós levélben a közösség megtartó erejét, egymás kölcsönös megismerését és személyes segítséget ajánl fel a megyéspüspök. A címzettek megismerhetik a kereszténységet, jelentkezhetnek keresztelésre, egyházi házasságkötésre, imatámogatást kérhetnek, tartalmas beszélgetéseken és programokon vehetnek részt, szerető közösségre találhatnak, de karitatív segítségben is részesülhetnek.

Székely János kiemelte: sok ember van, aki eltávolodott az Egyháztól, de örül egy ilyen megkeresésnek. Az egyik eredménye ennek a missziónak az, hogy az emberek azt látják, az Egyház nyit feléjük, várja őket. Sok helyen kértek imádságokat az emberek. Ez is egy szép, közösségteremtő és kegyelmet hordozó ajándéka a missziónak. De ajándék az is, hogy akik a missziót végzik, azokat megismerik a környéken, így kapcsolat alakul ki az emberek között. Székely János hozzátette, idén még várhatóan Kőszegen és Zalaegerszegen, ahol erős cursillós közösségek működnek, folytatódik, illetve indul hasonló misszió. Fontos, hogy az önkéntesek adományokat, pénzt nem fogadnak el, nem gyűjtenek. Megkülönböztető ruhát viselnek, és kitűzőt, nevükre kiállított igazolványt visznek magukkal.

A tavalyi misszió tapasztalatairól az önkéntesek tartottak előadást február 10-én az érdeklődőknek a kámoni templom melletti közösségi házban. A felkeresett lakók nyitottak voltak, bántás, gúnyolódás nem érte az önkénteseket. Az emberek őszintén elmondták, hogyan élik meg kereszténységüket, vagy miért nem gyakorolják vallásukat – számolt be Molnár Lászlóné. A más felekezetűek is meghallgatták őket. Általában ketten indultak útra. Az önkéntes nagy eredménynek tartja, hogy többen felkeresték őket kérdéseikkel, vagy egyszerűen csak megállították őket beszélgetni.

Úgy érzem, a misszió elérte célját, hiszen sikerült sok családot megszólítani – mondta Molnár László az eredményekről. Pozitívan fogadtak minket az emberek, többségük nyitott volt az üzenetünkre.

Ne zárkózzunk be, mert fontos a másik élete, üdvössége is. Jézus fényt gyújtott bennünk, amit tovább kell adnunk másoknak is – hangsúlyozta a missziót elindító szentmise prédikációjában Székely János. – A kereszténység úgy indult el, hogy a hívek hatalmas erővel hirdették Jézus örömhírét. Hosszú időn át nem voltak templomai az Egyháznak, üldözték a keresztényeket. Talán elveszítettük ezt az eredeti lendületet? Van sok szép épületünk, de mintha nem mernénk kimenni a falak közül, hogy újra emberhalászok legyünk – fogalmazott a megyéspüspök. Ne csak az akváriumban halásszunk, hanem menjünk ki az óceánra, hogy így elérjünk olyan embereket is, akik távol kerültek a hittől. Fontos a személyesség, hogy legyenek, akik a keresztény hitet átadják, továbbadják. Európában akkor lehet jövője a kereszténységnek, ha valami hasonlót néha mi is megteszünk, és kilépünk a templom falai közül.

Székely János megyéspüspök szentbeszédét ITT hallgathatják meg.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria