Megjelent az Új Ember 2019. november 24-i száma

Kultúra – 2019. november 20., szerda | 19:57

Az Új Ember ez évi negyvenhetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon adunk hírt arról, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) november 13-án körlevelet bocsátott ki Megújulás a szeretetben címmel korunk négy kiemelt társadalmi problémájáról. A dokumentum a népesedési krízist, a nevelés-oktatás helyzetét, a szegénység problémáját és a népmozgások által felvetett kérdéseket tekinti át, és igyekszik irányt mutatni azok helyes kezelésében. A püspöki konferencia körlevelét teljes terjedelmében közöljük, és a dokumentum kapcsán interjút készítettünk Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével.

Huszadik alkalommal adták át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elismerését, a Szent Erzsébet rózsája díjat november 19-én a Nemzeti Színházban. Az egyik kitüntetettel, Erős Klárával, a körmendi karitászcsoport vezetőjével készült beszélgetésünkben részletesen olvashatnak a helyi karitász sokrétű szolgálatáról.

Örüljetek és ujjongjatok! – a szentebb családokért címmel rendezték meg a XXVI. Családkongresszust november 7. és 9. között Máriabesnyőn, a Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Házban. Az eseményre videoüzenetet küldött Bíró László, az MKPK családreferens püspöke, akit több mint egy éve kórházban kezelnek. A püspök hangsúlyozta: „A keresztény ember tulajdonsága nem az orrlógatás, hanem az öröm, a boldogság. Jézus boldogságra hív bennünket, amikor meghirdeti Isten országát, nyolcszor elmondja, hogy »boldogok«, akiket meghív erre.”

Jelentős rendezvények helyszíne volt november 16–17-én a cseh főváros: Prágai Ágnes szentté avatása, valamint a demokratikus átalakulásnak utat nyitó bársonyos forradalom 30. évfordulóját ünnepelték. A jubileumi ünnepségen részt vett Veres András győri megyéspüspök is. A szentmisét Stanisław Dziwisz bíboros, nyugalmazott krakkói érsek mutatta be a cseh- és a morvaországi püspökök koncelebrálásával. Homíliájában Dziwisz bíboros felelevenítette, hogyan lett Prágai Ágnes szentté avatása a kommunista rendszer bukásának katalizátora és szimbóluma. Kitért arra is, hogy harminc évvel ezelőtt egy lelki forradalom is lezajlott, ami a 40 évnyi kommunista elnyomás Isten- és egyházellenes légköre után a szabad vallásgyakorlás korát hozta el.

*

A Mértékadó kulturális mellékletben interjút olvashatnak Szőke Gábor Miklós szobrásszal. A világhírű alkotó leginkább ismert szobra a Groupama Aréna előtt megtekinthető Fradi-sas. Szőke Gábor Miklós bejárta a világot, Moszkvától Atlantáig megtalálhatók művei. 

Baranyai Béla a Nézőtér rovatban a  Lótolvajok című regényről és filmről írt.

Petrőczi Évának a Katica-Könyv Műhelynél megjelent könyvét ajánljuk, amely dédszüleiről szól Ida és Gyula címmel.

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon ezúttal is időszerű témát választott: többek között a késő ősszel és decemberben a főváros felett is gyakran látható, magasban szálló, gágogó vadludak V betűiről ír.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria