Megjelent az Új Ember 2019. szeptember 22-i száma

Kultúra – 2019. szeptember 18., szerda | 20:20

Az Új Ember ez évi harmincnyolcadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon tudósítunk a budapesti Szent István-bazilika előtt szeptember 13-án megtartott ünnepi rendezvényről, amelyen Erdő Péter bíboros, prímás, Michael August Blume apostoli nuncius, Mohos Gábor és Snell György püspökök elindították azt a visszaszámláló órát, amely jelzi, hány nap van még hátra az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kezdetéig.

Lapunkban interjút olvashatnak Erdő Péter bíborossal a jövő év szeptemberében sorra kerülő nagyszabású rendezvény előkészületeiről, részletesen a programokról, a regisztrációról és az előkészület mint misszió gyümölcseiről is.

Sokak régi vágya vált valóra, amikor a szeptember 7–8-i hétvégén Győrben elindult a Schönstatt közösséghez köthető Családakadémia képzése. A kezdeményezők olyan szakembereket akarnak képezni, akik tanítani tudják mindazt, amire a házaspároknak szükségük lehet. Erre a lelki szolgálatra kilenc család jelentkezett Győrben; az ő részvételükkel indult el az első győri családakadémiai évfolyam, melyet két házaspár kísér.

Lapunkban Szabó Ferenc jezsuita szerzetes búcsúzik a közelmúltban elhunyt Tóth Sándor költőtől, publicistától, az Új Ember volt munkatársától.

A budapesti Szent István-bazilikában szeptember 28-án 18 órakor rendezik meg a Nemzetek miséjét. A hazánkban első alkalommal tartandó többnyelvű szentmisére Erdő Péter bíboros, prímás, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye főpásztora szeretettel várja a főegyházmegye területéről a rövidebb vagy hosszabb ideig itt tartózkodó idegen anyanyelvű híveket lelkipásztoraikkal, magyar barátaikkal és a helyi hívekkel együtt. A koncelebrációs szentmisét Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök vezeti, akit az év elején Erdő Péter bíboros püspöki helynöknek nevezett ki, azzal a feladattal, hogy segítse a főegyházmegye területén élő nem magyar anyanyelvű hívek pasztorációját. Interjúnkban új lelkipásztori feladatáról beszélt Cserháti Ferenc püspök.

*

Mértékadó kulturális mellékletünkben Simon András ars poeticáját olvashatják. Az alkotó egyetlen vonallal megrajzolt, mély Krisztus-hitet kifejező grafikáival új utakat nyitott a magyar grafikusművészet történetében. Költeményei is egészen sajátos imádságok, sokak lelkét megérintik. A közelmúltban életmű-kiállítása nyílt az Újpest Galériában. A grafikusművésszel, költővel műtermében készített interjút Bodnár Dániel.

Kőrösi Csoma Sándor nyomában járhatnak olvasóink a Határtalanul rovatban megjelent riport segítségével. – Jó volt ugyanazt látni, amit kétszáz évvel ezelőtt Kőrösi Csoma látott – írja Kati Murbach-Schmidt, aki a Himalájában szerzett élményeit rögzítette.

Pallós Tamás zeneművészeti írásában a Müpa idei őszi–téli szezonját indító előadást méltatja. Az Izraeli Filharmonikus Zenekart az indiai, párszi származású nyolcvanhárom éves karmesterlegenda, Zubin Mehta dirigálta. Bartók Concertója és Mahler I. szimfóniája csendült fel.

A Természetrajz rovatban Páty határába kísérhetik el olvasóink Schmidt Egont, aki a fűben egy rézsiklóra is felfigyelt.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria