Megjelent az Új Ember 2020. augusztus 9-i száma

Kultúra – 2020. augusztus 5., szerda | 20:52

Az Új Ember ez évi harminckettedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Címlapon adunk hírt arról, hogy Székely János megyéspüspök a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyházban bemutatott szentmise után külön áldásban részesítette a nagyszülőket és unokáikat Jézus nagyszülei, Szűz Mária szülei, Szent Anna és Szent Joachim ünnepnapján, július 26-án.

Az ünnepi alkalmon Székely János arról beszélt, hogy minden emberi szívben, a házastársunkban, a gyermekeinkben ott rejtőzik Isten. Minden ember az ő remekműve. Igaz, néhányan olyanok, mint a kopár, látszólag terméketlen föld. Ám az ember bennük is kincsekre találhat, csak meg kell ismernie a másikat.

Lapunkban nyáresti beszélgetést olvashatnak Gérecz Imre bencés szerzetessel, aki teljesítette az Országos Kéktúrát. Két évvel ezelőtt indult útnak, és ahogy mondja, gyaloglása közben testet öltött számára Magyarország. Az interjúban többek közt arról is beszél, hogy a túrázót mire tanítja az út, a természet, a hátizsák és a bakancs.

Lapunkban összefoglaljuk Stanisław Gądecki érseknek, a lengyel püspöki konferencia elnökének az Europa Christi – Mundus Christi mozgalom IV. nemzetközi kongresszusán, július 18-án elhangzott felszólalását.

Az emberek ma kevéssé érzékenyek az emberi élet értékére és minden ember méltóságára – mutatott rá Gądecki érsek –, Európa pedig ismét megosztott a koronavírus-járvány utáni fellendülést segítő pénzügyi alap kérdésében. Még hosszú utat kell megtennünk az európai kontinens valódi egyesítéséig.

Addig nem lesz egység Európában, amíg nem alkotunk lelki közösséget – tette hozzá a lengyel főpásztor, és emlékeztetett Szent II. János Pál szavaira is, melyek az 1997-es lengyelországi apostoli látogatás alkalmával hangzottak el. A pápa hangsúlyozta, hogy lehetetlen tartós egységet építeni, ha elvágják a keresztény gyökereket, amelyekből Európa nemzetei és kultúrái kinőttek.

Arról is bővebb hírt adunk, hogy az Aleteia nemzetközi katolikus portál megosztotta a Pio atyához köthető újabb csodák történetét: olyan emberek vallomásait, akik életük fordulópontján, nehéz, szenvedésekkel, megpróbáltatásokkal teli időszakokban a kapucinus szent közbenjárásáért folyamodtak.

Mértékadó kulturális mellékletünkben a forró nyári napokra tekintettel a Balaton partjára kalauzoljuk olvasóinkat. Mészáros Ákos a balatonalmádi szoborparkban járva osztja meg gondolatait a gyönyörűen karbantartott Szent Erzsébet-ligetben található Kézfogás című szabadtéri tárlatról. E kiállítás a maga sokféle stílusával, a kísérletező szobrászok inkább játékos, semmint drámai alkotásaival remekül illik a tóparti környezetbe.

A Nézőpont rovatban Baranyai Béla témája a Hivatali titkok című filmsorozat, a dokumentarista filmek, s általában az a törekvés, ami az elénk tárt híradások mögötti valóságot igyekszik bemutatni, leginkább egy adott állam vagy egy vállalat erkölcsileg kifogásolható tetteit vizsgálva.

Kuzmányi István a Pixar legújabb animációs filmjét, az Előre címűt ajánlja, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Schmidt Egon a Természetrajz rovatban ezúttal olyan madárfajokról ír, amelyek faodúkban, korhadt üregekben, elhagyott homokbányákba vagy meredek löszfalakba fúrt lyukakban költenek és nevelik fiókáikat.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria