Megjelent az Új Ember 2021. október 17-i száma

Kultúra – 2021. október 13., szerda | 18:50

Az Új Ember idei negyvenkettedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Isten terepe a lehetetlenben kezdődik címmel interjút olvashatnak Lackfi János költővel az apaságról és a nagyapaságról, valamint a szüleivel való kapcsolatáról a Ferenc pápa által meghirdetetett Szent József-év apropóján.

Találkozót tartottak a hazai sajtóapostolok Győrben. Tizenkilencedik alkalommal gyűltek össze a magyarországi egyházközségi lapok és honlapok szerkesztői. A Magyar Kurír által szervezett és a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ) égisze alatt megrendezett országos találkozót a kezdetetekkor az idei házigazda, Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke kezdeményezte. A rendezvényről összefoglalót közlünk lapunkban.

A lapban beszélgetést olvashatnak a 70 éves Esterházy Lászlóval, a máriaremetei kegyhely igazgatójával. Nemesi származása miatt családját osztályidegennek bélyegezték az ötvenes években. Korán felismerte a hivatását, és szolgálatának hosszú évtizedei alatt mindig derűvel fogadta a körülményeket, meglátta az adódó lehetőségeket. Mint mondja, a lelkipásztori feladatok közül a hitoktatást tartja a legfontosabbnak, s hogy meglegyen a kapcsolat a plébániához tartozó családokkal.

Hit/Vallás-Sport címmel rendezett konferenciát a Magyar Sporttudományi Társaság szeptember 28-án Budapesten, a Magyar Sportok Házában. Előadást tartott Pál Ferenc katolikus pap, mentálhigiénés szakember, egykori országos magasugró bajnok; Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet rektora, aki naponta fut; Holczinger Ferenc jezsuita, korábbi válogatott futó; Fabiny Tamás evangélikus püspök, egykori öttusázó. A konferenciáról tudósítás olvasható lapunkban.

A Mértékadó kulturális mellékletben folytatódik sorozatunk, melynek keretében a hétszáz évvel ezelőtt, 1321-ben elhunyt Dante Alighierire emlékezünk. Az Isteni színjáték írójáról Kelemen János Széchenyi-díjas filozófus több könyvet is publikált. A közelmúltban az ELTE Eötvös Kiadónál megjelent Dante Alighieri: Komédia I. Pokol. Kommentár című kötetnek ő a főszerkesztője. Vele beszélgetett Bodnár Dániel.

Örökzöld témát taglal Petrőczi Éva a Könyvespolc rovatban. Megjelent Koncz Attila Communicare necesse est. A katolikus egyház kommunikációs tanítása és gyakorlata a kezdetektől a modern technológia koráig című könyve. A Szent István Társulat és a kolozsvári Verbum kiadó 2020-as kiadásának szerzője Koncz Attila, az MTVA Vallási Főszerkesztősége munkatársa.

A Nézőtér rovatban Paksa Balázs ezúttal a gyermekkor világáról szóló két filmről ír. A Wendy és a Coda című alkotásokkal kapcsolatban a jegyzetíró az élet fontos kérdéseire mutat rá.

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon néhány tájleíró mondat segítségével visszarepít minket a „szeptemberi nyárba”. S a sorokat olvasva mintha tényleg felmelegednénk kissé most, október derekán. Olvassuk csak! „Felhőtlen volt az ég, enyhe a reggel, és délben már olyan meleg volt, mintha augusztus lenne.”

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria