Megjelent az Új Ember 2021. október 24-i száma

Kultúra – 2021. október 20., szerda | 19:45

Az Új Ember idei negyvenharmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Áldás volt ez a hét címmel beszélgetést olvashatnak Tóth Márton cserkészvezetővel, aki önkéntesként és hírnökként vett részt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészületeiben és logisztikai feladatainak megoldásában. A zugligeti 442. Báthory László Cserkészcsapat tagja, az ELTE ötödéves, magyar–történelem szakos hallgatója lapunknak arról beszélt, hogy miként élte meg a NEK-en a cserkészek kommunikációs vezetői feladatát, hogyan szolgáltak társaival a világeseményen.

Adni kell, adni, mindent odaadni: (…) S érte semmit sem kívánni!” – mondja és teszi Teréz anya. És Kolbe atya, a pesti srácok, megannyi vértanúnk és szentünk csakúgy, mint csendes hőseink, az anyák, apák, nagyszülők, a névtelen segítők, a hétköznapi boldogok és szentek." Ezekkel a mondatokkal kezdődik Uzsalyné Pécsi Rita „hétköznapi forradalmainkról” szóló írása a Család rovatban. Önfeláldozás, önátadás vagy inkább önérvényesítés, önmegvalósítás? Erre a kérdésre keresi a választ, s ad útmutató gondolatokat mindannyiunk számára a neveléskutató.

Különleges portrét olvashatnak lapunk 11. oldalán lodigwe Emmanuel Chekwube szalézi szerzetessel, kispappal, misszionáriussal, aki 1990-ben született Nigériában. 2008-ban csatlakozott a szaléziakhoz. Egy-egy évet töltött misszióban Ghánában és Libériában, közben filozófiát tanult. 2012-ben tette le elsőfogadalmát a szaléziaknál. 2016-ban Magyarországra küldték, 2019-ben itt ünnepelte az örökfogadalmát. Jelenleg az óbudai szalézi rendházban él szerzetes- és paptársaival.

A Mozaik oldalon Az Így főznek a magyar katolikusok – 52 hét – 52 recept című kiadványt ismertetjük. A könyv interjúk, történetek, receptek és fotók révén mutatja be hazánk katolikus főpásztorait, papjait és világi híveit; úgy, ahogy még nem ismerjük őket. A kiadványt a Magyar Kurír forgalmazza, és az Új Ember könyvesboltban, illetve online könyváruházában (bolt.ujember.hu) érhető el. Aki a könyvet megvásárolja, az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthont és a bakonyszücsi Daganatos Gyermekek Lelki Rehabilitációs Otthonát is támogatja.

A Mértékadó kulturális mellékletben interjút olvashatnak Vedres Csaba előadóművésszel, egyházzenésszel, az After Crying zenekar alapítójával és egykori frontemberével. A művész jelenleg Kaposvárott, a donneri Szent Kereszt felmagasztalása-templomban, illetve kisegítőként a Szent Margit-templomban kántorkodik. Miserere címmel oratóriumot, legutóbb pedig Szent Bernadettről misét írt. Ez utóbbiról is kérdeztük Vedres Csabát kaposvári otthonában.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékezünk fotók segítségével. Rötzer Henrik fotográfus korábban arról volt ismert, hogy az 1938-ban Budapesten megrendezett 34. eucharisztikus világkongresszus eseményeinek legemlékezetesebb pillanatait is megörökítette az utókornak. 1956-os tevékenységéről a legutóbbi évekig semmit sem tudtunk, pedig a bátor fényképész végigfotózta a dicső napokat s a főváros lerombolását. Halálának ötvenedik évfordulóján rá is emlékezünk.

Száz év – tíz vers. Pilinszky János születésének centenáriuma alkalmából tíz vershez közelítve keressük az életmű sarokköveit. A kilencedik vers, melyhez közelebb lépünk, Az ember itt című, a Szálkák kötetből. Kulcsszava, mely alapfogalma a Pilinszky-életműnek: a hála.

A Nézőtér rovatban Baranyai Béla esszészerű írását olvashatják a történelem „újragondolására” vállalkozó filmekről, pontosabban e művek szerzőiről, akiknek a „szándékai persze igen különbözőek. Egy részük úgy látja, hogy az alternatív történelem bemutatásával a valóságos események megértéséhez kerülhetünk közelebb. De akad azért olyan eset is – különösen mostanában –, amikor egészen más szándék vezérli az alkotókat. A múlt átírása ilyenkor sokkal inkább történelemhamisítást jelent, s az ilyen alkotás nem feltár, hanem összezavar.” Baranyai Béla a következőkben néhány film és sorozat példáján keresztül bemutatja e két megközelítést.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria