Megjelent az Új Ember 2022. január 2-i száma

Kultúra – 2021. december 29., szerda | 19:46

Az Új Ember első 2022-es számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az új év első számában Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke vezércikkében leszögezi: „Az Egyház nem szűnik meg hirdetni a Krisztus által hozott evangéliumot, amely minden ember számára a reménység üzenetét hordozza. Ez sok meg nem értéssel és esetleges elutasítással találkozik, de az Egyház prófétai küldetésével ez is együtt jár. Az Egyház minden tagjának szólnak Péter apostol szavai: »Ne féljetek fenyegetéseiktől és ne engedjétek, hogy megzavarjanak benneteket! Urunkat, Krisztust szentül tiszteljétek szívetekben, legyetek mindig készen rá, hogy mindenkinek megfeleljetek, aki csak kérdezi, mi az alapja reményeteknek« (1Pét 3,14–15).” „Mi, keresztények boldogan valljuk, hogy reményünk forrása a Betlehemben született Isten Fia, Jézus Krisztus. Ő magára vette emberi természetünket, részt vállalt emberi sorsunkban, és kinyilatkoztatta nekünk a mennyei Atya igazságát. Ő azért jött, hogy nekünk életünk legyen és bőségben legyen (vö. Jn 10,10)” – írja vezércikkében az MKPK elnöke.

A lapban közöljük a magyarországi egyházak közös nyilatkozatát a házasság, a család és az emberi méltóság védelmében. „A biblikus álláspontot Ferenc pápa budapesti látogatása során is hangsúlyozta megerősítve, hogy a házasság szentsége egy férfi és egy nő között valósul meg” – olvasható többek közt a nyilatkozatban.

Az újévi számban interjút olvashatnak Kovács András Péter humoristával.

„A kereszténység szerintem a lehető legnormálisabb emberi alapállapot, hiszen józan, kedves, nyitott, elfogadó, szerethető magatartásra, békére és harmóniára törekszik magával és a világgal” – mondja a beszélgetésben Kovács András Péter.

Nagy Bálint jezsuita szerzetes az élethivatás megtalálásának útjáról, Isten akaratának kereséséről ad iránymutatást az Új Ember olvasóinak.

A Mértékadó kulturális mellékletben Herczegh Anitával, a Regőczi István Alapítvány kuratóriumának elnökével olvashatnak interjút.

A koronavírus-járványban sokan vesztették el ismerősüket, barátjukat, családtagjukat. Minden halálos áldozat veszteség, mindenkit sirat valaki. Ha egy gyermek maradt szülő nélkül, félárván, esetleg árván, akkor az élet folytatása is súlyos nehézségekbe ütközik.

A Regőczi István Alapítvány rajtuk, az árvaságra jutott gyerekeken igyekszik segíteni. Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért kuratóriumának elnöke a szervezet létrejöttéről, céljáról beszélt a Mértékadónak.

A találkozás pillanata címmel Halmai Tamás írt méltató sorokat a Magyar Kurír munkatársa, kollégánk, Borsodi Henrietta: Örömtől fényesül. Közelítések Pilinszky János verseihez című könyvéhez, amely a Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában jelent meg.

„A Magyar Kurír oldalán rendszeresített közlésekből már sejthető volt, kötet formában pedig nyilvánvalónak tetszik: talán Kuklay Antal több kiadást megért műve, A kráter peremén óta nem fordult ennyire bensőséges értelmezői figyelem Pilinszky János költészete felé” – írja Halmai Tamás.

A Nézőtér rovatban Hajnal Gergely Az örökbeadás című filmről ír, amely „apa és fia felemelő és bájos útján vezet végig az élet leghétköznapibb és legnehezebb kérdései között, miközben az elfogadás és a szeretet felülkerekedik a szomorúságon és a félelmen”. A Velencében, Varsóban, Pulában, Valladolidban díjakat nyert alkotás igazi csendes mestermunka Hajnal Gergely szerint.

A Természetrajz rovat keretében Schmidt Egon cikkében a vándormadarak életéről olvashatnak.

Áldott, boldog új évet kívánunk kedves Olvasóinknak!

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria