Megjelent az Új Ember 2023. április 2-i száma

Kultúra – 2023. március 29., szerda | 20:12

Az Új Ember idei tizennegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Virágvasárnapra megjelenő lapunkban Lélekmentő szolgálat címmel olvashatnak beszélgetést Németh Emmával, a Szociális Testvérek Társasága kerületi elöljárójával, a Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának elnökével, volt miniszteri biztossal.

A száz évvel ezelőtt megalapított Szociális Testvérek Társasága magyarországi kerületének történetéről kérdeztük az elöljárót.

Konferencián emlékeztek meg Nemeshegyi Péter jezsuita szerzetesről a budapesti Párbeszéd Házában. Lapunkban tudósítást olvashatnak a „mosolygós szerzetes” emlékére szervezett rendezvényről.

Manipulált hagyományok, szocialista ünnepek – ezzel a címmel a lap 11. oldalán adjuk közre az Új Ember/Magyar Kurír és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága együttműködésében indult cikksorozat következő részét az ateista pártállam egyházakkal kapcsolatos tevékenységéről.

A kádári vezetés a hatvanas években nagy erőket mozgósított, hogy az úgynevezett társadalmi ünnepek győzedelmeskedjenek a hagyományos egyházi-vallási és családi ünnepek felett. A jelentős életfordulókhoz (születés, felnőtté válás, házasság, halál) kötődő tradicionális szertartások elemeit átvéve deszakralizált formákat dolgoztak ki, míg a vallásgyakorlás hagyományos megnyilvánulásait (búcsúk, körmenetek) változatos eszközökkel igyekeztek elsorvasztani. 

A Mértékadó kulturális mellékletben beszélgetést olvashatnak Medgyesy S. Norbert művelődéstörténésszel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Intézetének docensével, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének óraadó tanárával, aki az MTA BTK Régi Magyar Dráma Kutatócsoportjának tagjaként 1999 óta részt vesz a 18. századi csíksomlyói misztériumjátékok kritikai szövegkiadásában, és a 17–18. századi iskoladráma-színlapok feltárását és rendszerezését végzi és monográfiákban tette közzé kutatási eredményeit.

Perenyei népénekgyűjtéseinek egy része az Ecclesia Agathae (2011) kötetben és lemezen látott napvilágot.

A mozi szerelmesei az idén világszerte megemlékeznek Franco Zeffirelli olasz filmrendező születésének századik évfordulójáról. A film történetének egyik legnagyobb és legsokoldalúbb alakja 1923. február 12-én látta meg a napvilágot Firenzében, és 2019. június 15-én hunyt el Rómában. Sokak szerint ő rendezte a leggyönyörűbb Jézus-filmet.

A rendező költőien megkomponált, látványos filmregényt készített Jézus Krisztus földi életéről, alapul véve a négy kanonizált evangéliumot, s kiegészítve az azokban leírt eseményeket a fikcióval. A Názáreti Jézusról, Zeffirelli filmjéről Bodnár Dániel írt ismertetőt.

A bizarr, félelmetes látomások festője, Goya életművéről szóló dokumentumfilmet láthattak az érdeklődők nemrég az Urániában. Mészáros Ákos írásában a művész személyiségének titkát is kutatja.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria