Megjelent az Új Ember 2023. június 4-i száma

Kultúra – 2023. május 31., szerda | 19:47

Az Új Ember idei huszonharmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Lapunk kiemelt interjúja Massimo Fusarelli ferences generálissal készült, aki május végén Magyarországra látogatott rendtársaihoz, és pünkösdkor részt vett a csíksomlyói búcsún is. A ferences rend küldetéséről, béketeremtő missziójáról, a 800 éves jubileumról nyilatkozott az Új Embernek.

A Család rovatban ezúttal az apák és gyermekeik kapcsolatáról olvashatnak azzal kapcsolatban, hogy Süveges Gergő újságíró, kommunikációs tréner könyvet írt a témáról, illetve Apakulcs elnevezésű programja keretében előadásokat és tréningeket tart azok számára, akik ezen a téren fejlődni szeretnének.

„Csendbe hívunk” mottóval május 25. és 29. között előadások, koncertek és kórusakadémia révén évszázadok liturgikus zenei életébe kaphattak betekintést mindazok, akik pünkösd idejére a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorba látogattak. A bencés közösség őszig számos további értékes programot kínál a látogatóknak. Minderről részletesen olvashatnak lapunk 9. oldalán.

A Mértékadó kulturális mellékletben interjút közlünk Vízi Elemér jezsuita szerzetessel, a magyar rendtartomány korábbi provinciálisával, aki zarándokként látogatott el a Szentföldre azért, hogy találkozzon Jézussal az ő földjén, és közel kerüljön ahhoz a világhoz, ahol született, felnőtt, tanított és gyógyított. A Trauttwein Évával folytatott beszélgetésben arról vall, hogy mit tapasztalt ezen a zarándokúton.

A Csíksomlyói passió pünkösdre hangolva a budapesti Szent István-bazilikánál; június 4-én Szabadság, szerelem! tánc-szín-játék Petőfi Sándor életéről a nyári szezonját indító Margitszigeti Színházban, a páratlan hangulatú szabadtéri színpadon. Egy 2017-ben bemutatott, már klasszikusnak számító közös produkció a Nemzeti Színházzal, illetve egy régóta dédelgetett, a Petőfi-bicentenáriumra időzített új darab a Magyar Nemzeti Táncegyüttestől. A két előadást a nemzetközi hírű társulat és vezetője, Zsuráfszky Zoltán személye köti össze. A koreográfust, rendezőt többek között a műfajokat társító „mozgásszínházról” és a soron következő új darabokról kérdezte Pallós Tamás.

Mészáros Ákos ezúttal a Kiscelli Múzeum régi Pest-Budáról szóló kiállítását mutatja be olvasóinknak. A múzeum termeiben festményeket láthatunk Budapest múltjából, valamint lakások vagy éppen üzletek berendezési tárgyait is. A kiállítás módot ad némi nosztalgiázásra, elképzelhetjük, milyen lehetett a biedermeier kor, és milyen képet mutatott az egykori Pest-Buda.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria