Megjelent az Új Ember 2024. március 3-i száma

Kultúra – 2024. február 28., szerda | 20:11

Az Új Ember idei kilencedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

A címoldalon kezdődik interjúnk Soós Viktor Attila történésszel, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) tagjával a kommunista egyházüldözésről.

Tíz évvel ezelőtt hozta létre az Országgyűlés a Nemzeti Emlékezet Bizottságát (NEB). A kutatókból, szakértőkből álló szervezet célja „a kommunista diktatúrával kapcsolatos állami emlékezet megőrzése, a kommunista diktatúra hatalmi működésének feltárása”. A Rákosi Mátyás és Kádár János nevével fémjelzett korszakban minden eszközzel igyekeztek megtörni a rendszerre veszélyesnek ítélt egyházakat. A témához kapcsolódik beszámolónk a Hit Pajzsa – Parma Fidei díj átadásáról, a kitüntetést idén Sebők Sándor regnumi atya kapta.

A jubileumi szentévre készülve a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája (MSZKI) imaestet szervezett a budapesti Szent István-bazilikában Tégy engem békéd eszközévé címmel. Az eseményre február 24-én, az orosz–ukrán háború kezdetének második évfordulóján került sor. Közös szentségimádást követően Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, a bazilika plébánosa mutatott be koncelebrált szentmisét. Összefoglalót adunk az imaestről.

Nekem az Egyház… címmel indított a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a közjó szolgálatában, a világban végzett tevékenységét bemutató kampányt. Az intézményeket megismerő országjárásra a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről jelentkeztek diákok. A felkérésben arra buzdították őket, legyenek minél személyesebbek és őszintébbek, adják „az egyetemista hozzáállást, a saját szavaikat”. Lapunkban részletes tájékoztatást adunk a kampányról, megszólalnak a „kampány arcai”, a diákok is.

A Castel Gandolfo 1944 című kiállításról is olvashatnak a lapban, a tárlat emléket állít 1944 „hosszú telének”, amikor a pápai villákban és a Hitterjesztési Kongregáció (Congregatio de Propaganda Fide) nyári rezidenciáján tizenkétezer, a bombázások elől menekülő embert láttak vendégül.

A Mértékadó kulturális mellékletben Pallós Tamás beszélgetését olvashatják Szűcs Nelli színművésszel az Arcvonások rovatban Én vagyok ma nektek a kenyér címmel. Pálya- és korkép. „Szűcs Nelli férjével, Trill Zsolttal még ígéretes pályát bontakoztató határon túli (beregszászi) színészekként a határainkon belül is letették a névjegyüket. Majd a színházformáló, -újító Vidnyánszky Attilát követve előbb Debrecen, aztán Budapest lett a fő művészi bázisuk.”

Iancu Laura két újabb verssel jelentkezik. Gryllus Dániel és Lackfi János új lemezéről pedig Paksa Balázs írt ajánlót. „Hittan- és bibliaórák kedvelt léleknyitogató módszere, hogy az evangélium olvasása közben a tanítványok helyébe képzeljük magunkat. (…) Négy éve, a koronavírus-járvány első hullámának idején ilyesféle megszólító erejű szövegek és dallamok formálódtak Lackfi János és Gryllus Dániel fejében, hogy vigaszt nyújtsanak a böjt szárazságával egybeeső kétségbeesés hónapjaiban. A nemrég megjelent, szép kiállítású album címe nem is lehetne találóbb: Itt járt a földön.”

Kulturális mellékletünk ezúttal is helyet ad Halmai Tamás személyes hangú irodalmi jegyzeteinek.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria