Megjelent a Vigilia júliusi száma

Kultúra – 2020. július 5., vasárnap | 17:22

A Vigilia ez évi hetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„Minden egyes konkrét kérdés, probléma és jelenség valamilyen magasabb szinthez kapcsolódik, és csak onnan közelíthető meg igazán. A hétköznapok nyűgei-bajai nehezen viselhetők el, ha valakinek nincsenek gondolatai magáról az életről; az élet rövidsége vagy hosszúsága nehezen dolgozható fel, ha nem alakul ki valamilyen kép magáról az emberről; az emberrel kapcsolatos rejtélyekben és útvesztőkben (legalábbis a kereszténység szerint) nehéz eligazodni, ha nem áll előttünk Jézus Krisztus alakja; Jézus pedig hatalmas kérdőjel marad, ha nem kerül összefüggésbe a Szentháromsággal. A felsőbb rétegek mindig jótékonyan aláereszkednek, és segítenek hordozni az alsóbbak és gyengébbek terhét” – írja Görföl Tibor főszerkesztő A teherbírás című vezércikkében.

A Vallás és természettudomány című tematikus összeállításban Török Csaba: Az apokalipszis lovasai. Megfontolások az új ateizmus kapcsán; Bagyinszki Ágoston: Isten cselekvése és a természettudomány, Sík Attila: Hit és vallás az agykutató szemével. Bevezetés a neuroteológiába című tanulmánya olvasható. A témához kapcsolódik Csermely Péter: A tudomány és a hit békessége. Hogyan táplálhatja egyik a másikat? című írása a Mai meditációk, valamint A hívő és a nem hívő gondolkodás feszültsége. Schmal Dániel filozófus és Boldogkői Zsolt molekuláris biológus vitája a Napjaink rovatban.

A folyóirat szépirodalmi részében Bengi László: Ellentmondásos szövetség? Modern irodalom és természettudomány kapcsolata a 20. század első évtizedeiben című tanulmánya, Oravecz Imre: Alkonynapló című prózája, Tomaji Attila, Miklya Zsolt, Petrőczi Éva, Oláh András, Tóth Anna és Denise Levertov versei szerepelnek; utóbbi életművét és pályafutását Szlukovényi Katalin ismerteti röviden.

A Vigilia beszélgetése rovatba Görföl Tibor készített interjút Tomáš Halíkkal, az Egyház a világban Várda Ferenc: Esőben tüzet gyújtani című, az Ormánságban tapasztaltak alapján a koronavírus-járvány tanulságairól szóló írását közli, a Múltunk és jelenünk rovatban Kereszty Rókus emlékezik meg a közelmúltban elhunyt Farkasfalvy Miklós Dénes nyugalmazott dallasi ciszterci apátról.

A Kritika rovatban Legéndy Kristóf elemzi Kai Michel – Carel van Schaik: Az ember három természete. A Biblia evolucionista olvasata című könyvét, a Szemle rovatban pedig Gerhard Ludwig Müller: Aki fényt gyújtott a sötétségben. John Henry Newman élete és gondolkodása, William James: A vallási élmény változatai, Miklya Zsolt: Párakép fölött és Mohai V. Lajos: A nyár szürete című könyvéről találunk recenziókat.

A Vigilia megújult honlapján részletek olvashatók a legújabb szám néhány írásából.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria