Megjelent a Vigilia októberi száma

Kultúra – 2020. október 4., vasárnap | 19:00

A Vigilia ez évi tizedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„Az elmúlt néhány hónapban új irányból kapott megerősítést a keresztény egyetértés ügye, sajnos olyan fejlemények kapcsán, amelyek főként tiltakozást és határozott véleménynyilvánítást váltottak ki felelős tisztségeket betöltő egyházi vezetőkből. »A Hagia Szophiára gondolok, és nagyon szomorú vagyok«, sóhajtotta a nyár derekán Ferenc pápa, s a múzeumként működő egykori székesegyház átalakítása ugyanilyen szomorúságot váltott ki világszerte. A megdöbbent szomorúság soha nem remélt egységbe tömörítette a megosztott keresztény világ számos központját: végre egyszer ugyanazt mondta a moszkvai és a konstantinápolyi pátriárka, az ukrán ortodox egyház vezetője és a római egyházfő, s egybehangzó kórusukhoz számtalan ország vezetői is csatlakoztak. Nyomban kiderült, hogy kinek fontos valóban a keresztény kultúra, s ez az egyházak között kialakuló negatív ökumené, a tiltakozás ökumenéje biztosan felejthetetlen mozzanata marad ennek a más tekintetben is oly rendhagyó évnek” – írja Görföl Tibor főszerkesztő Negatív ökumené című vezércikkében.

Az angyalok című tematikus összeállításban Janka Ferenc: „Ezekkel a boldog seregekkel…” Filozófiai-teológiai elmélkedés az angyalokról, Mátyus Norbert: Mit esznek az angyalok? és Szénási Zoltán: A kortárs magyar költészet angyalai. Angyali jelenések Halmai Tamás, Győrffy Ákos és Jász Attila egy-egy versében című tanulmányát olvashatjuk.

A témához kapcsolódik A Vigilia beszélgetése rovatban Görföl Tibor interjúja Rainer Schwindttel, a Mai meditációkban Szabó Sándor Bertalan: Az elfelejtett angyalok nyomában, az Egyház a világban Baán Izsák: Angyali-e a szerzetesi élet? Egy teológiai hagyomány maradványai a mai szerzetességben és a Napjainkban Balázs Géza: Angyalok a magyar nyelvben. Népi angyaltan című írása. A Szép/Művészet rovat Máthé Andrea, Kovács Péter és Smohay András angyalábrázolásokról szóló elemzéseit közli.

A folyóirat szépirodalmi részében Vörös István, Jenei Gyula, Fátyol Zoltán, G. István László, Vörös Viktória, Csontos Márta és Lukács Flóra versei mellett Szilasi László: Saját élet című regényrészlete és Fecske Csaba: Baljóslatú ősz című novellája szerepel.

A Szemle rovatban Tarjányi Béla (szerk.): Keresztény emlékek az első három századból, Gerhard Lohfink: Ötven levél a keresztény hitről, Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima, Zalán Tibor: Ruhatárban felejtett kabátok és Lucien Aimé Duval SJ: A gyermek, aki a Holddal játszott. Egy jezsuita pap szabadulása az alkoholtól című könyvéről találunk ismertetőket.

A Vigilia megújult honlapján részletek olvashatók a legújabb szám néhány írásából.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria