Megkoronázzák a Fekete Madonna kegyképének másolatát Budapesten

Hazai – 2017. június 20., kedd | 19:16

Háromszáz évvel ezelőtt koronázta meg XI. Kelemen pápa a lengyelországi częstochowai pálos kolostorban lévő Fekete Madonna kegyképét. A kegykép budapesti másolatának megkoronázására június 30-án kerül sor a Szent István-bazilikában – közölték június 20-án Budapesten, a Szent István-bazilikában.

A lengyel szenátus döntése alapján 2017 a Fekete Madonna megkoronázása 300. évfordulójának éve, ehhez kapcsolódik a magyarországi esemény is, amelyet a hazánkban élő lengyel nemzetiségi vezetők kezdeményeztek. Ennek keretében Erdő Péter bíboros, prímás a budapesti kegyképmásolatra helyezi a Szent István és Szent II. János Pál pápa képével díszített koronát, amelyet előzetesen Częstochowában megáldanak.

Az ünnepi eseményről a Szent István-bazilika Mária-termében június 20-án tartottak sajtótájékoztatót. Csúcs Lászlóné lengyel nemzetiségi szószóló elmondta, hogy a kegykép hiteles másolatát 2011-ben ajándékozták a magyar népnek a częstochowai pálosok, s abban az évben június 30-án került a Szent István-bazilikába.

Idén június 30-án 14 órakor a koronázásra való ráhangolódással, énekkel, imával kezdődik a program, majd 15 órakor ünnepi szentmisével folytatódik, és ekkor kerül sor a kegyképmásolat megkoronázására. Ezek után lengyel-magyar ifjúsági találkozó lesz a bazilika előtti téren, ahova a tavalyi krakkói ifjúsági világtalálkozó jelképeit, zászlóit is elhozza a mintegy kétszáz lengyel zarándok fiatal.

Az esemény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Stanisław Karczewski, a lengyel szenátus elnöke. Az ifjúsági találkozó táncházzal ér véget, többek közt öt lengyel (köztük egy gural) előadó közreműködésével.

Snell György, a Szent István-bazilika plébánosa, esztergom-budapesti segédpüspök a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a lengyel és a magyar nép életében a számos történelmi kapcsolódás, szolidaritás mellett elsőrendű, közös alap a Mária-tisztelet.

Június 30-án a częstochowai Fekete Madonna saját miséjét mondják, s a korona azt az összefogó erőt jelképezi majd, amely alá sokan tartoznak: a Boldogságos Szűz lényegében minden keresztény nemzet patrónusa, ezek a népek az ő anyai szeretete alá tartoznak – mondta Snell György.

Krzysztof Grzelak SChr, a budapesti lengyel személyi plébánia vezetője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Fekete Madonna-kegykép másolatának jelenléte is hozzájárul ahhoz, hogy a Magyarországon élő lengyelek otthonosan érzik magukat választott hazájukban. A plébános a lengyel-magyar ifjúsági fesztiválra utalva a generációk közötti megértés közös alapjának nevezte Szűz Máriát, aki mindannyiunk édesanyja, ismeri, szereti népét, és gondoskodik mindenkiről.

A szervezők szeretettel várják a zarándokokat, érdeklődőket a Fekete Madonna-kegykép másolata megkoronázásának június 30-i ünnepére a Szent István-bazilikába, és azt követően a lengyel-magyar ifjúsági fesztiválra a bazilika előtti téren.

Fotó: Fábián Attila

Körössy László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria