Megnyílt a Ius coronandi című kiállítás Esztergomban

Kultúra – 2012. szeptember 2., vasárnap | 10:13

Erdő Péter bíboros nyitotta meg az esztergomi bazilikában szeptember 1-jén, szombaton a főegyházmegyei gyűjtemények koronázási emlékeiből rendezett Ius coronandi (A koronázás joga) című kiállítást.

A  tárlat szeretné a nagyközönség előtt ismeretlen, vagy kevéssé ismert koronázási emlékek segítségével bemutatni III. Károly pozsonyi koronázását, illetve általában a magyar uralkodók koronázási szertartását. A kiállítás helyszíne azért az esztergomi Főszékesegyházi Kincstár, mert a koronázáshoz a középkor óta használt liturgikus tárgyak jelentős többsége itt található, hiszen a magyar állam alapításától kezdődően a magyar uralkodó koronázásának joga az esztergomi érseket illette. E kiváltság – amelyre a kiállítás címe is utal – az oka annak, hogy az egyházi gyűjtemények (Főszékesegyházi Könyvtár, Prímási Levéltár, Főkáptalani Levéltár, Érseki Simor Könyvtár, Keresztény Múzeum, a Mátyás-templom Egyházművészeti Gyűjteménye) együttesen a magyar királykoronázások számottevő, ám a nagyközönség számára szinte teljesen ismeretlen emlékanyagát őrzik.

A kiállítás ezért csak e gyűjtemények eredeti tárgyaiból ad válogatást, és csupán illusztrációként szerepelnek más gyűjteményekből származó fotók, elsősorban a koronázások világi ceremóniájára vonatkozóan.

A műkincsek között látható számos, az esztergomi érsekek koronázási jogát biztosító XII-XIII. századi oklevél; az a XIII. századi eskükereszt, amelyre a magyar királyok a koronázások alkalmával felesküdtek; Filipec János nagyváradi püspök fényűző szertartáskönyve, amely II. Ulászló király 1490. évi koronázásán játszhatott szerepet; az ún. fojnicai kazula, amely Mátyás király trónkárpitjából készült, és amelyet I. Ferenc József koronázási miseruhaként küldött Budára.

A tárlat betekintést nyújt a koronázás szertartásának részleteibe, ismerteti a ceremónia liturgikus tárgyait, átvezet bennünket az évszázadokon, egészen a Magyar Királyság utolsó nagy reprezentációs eseményéig, az 1916. évi koronázásig. Egyben pótolni kívánja azt a hiányt is, hogy a magyar történetírás az esztergomi érsekek királykoronázási jogának részletes feldolgozásával mind a mai napig adós, így pedig hozzájárulhat múltunk mélyebb megismeréséhez. A kiállítás anyagából reprezentatív katalógus is készült.

A Főszékesegyházi Kincstárban létrehozott időszaki kiállítás, amelyet Hegedűs András, a Prímási Levéltár igazgatója rendezett,  november 11-ig naponta 9 órától 16 óra 30-ig látogatható.

Magyar Kurír

Fotó:Cser István