Megöltek egy papot Burkina Faso délnyugati részén

Kitekintő – 2021. január 23., szombat | 18:32

Rodrigue Sanon atya, aki a Burkina Faso délnyugati részén fekvő banforai egyházmegyében szolgált, január 19-én, kedden tűnt el. Holttestét január 21-én, csütörtökön találták meg egy erdőben. Ilyen merényletre eddig még nem volt példa ezen a területen.

Lucas Kalfa Sanou banforai püspök megerősítette a hírt az egyházközségnek írt levelében és kifejezte mély szomorúságát a hívek felé. A főpásztor arra buzdította a híveket, imádkozzanak a megölt pap lelkének békéjéért, Isten irgalmas szeretetére bízva őt.

Az eset körülményei továbbra is tisztázatlanok. A helyi biztonsági erők értesülései szerint a területen jelen vannak dzsihadista csoportok és rablóbandák, amelyek a szomszédos Elefántcsontparton és Maliban is elterjedtek.

Rodrigue Sanon atya január 19-én, kedden hagyta el Soubaganyedougout, hogy Banforába menjen, de nem érkezett meg – adta hírül Lucas Kalfa Sanou sajtóközleményében. A pap autóját később megtalálták. Az eddigi legvalószínűbb feltételezés az emberrablás.

A dzsihadista támadások megnövekedését 2015 óta regisztrálták Burkina Fasóban. Közel 1200 ember vesztette életét és több mint egymillió ember menekült el otthonából a szegény, Száhel-övezetben fekvő országban. 2020 májusban Burkina Faso Elefántcsontparttal közösen nagy katonai műveletet hajtott végre, hogy megfékezzék a terrorista csoportokat. Kaboré elnök a „biztonság és stabilitás” visszatérését ígérte, de nagy területek továbbra is az állam ellenőrzésén kívül maradtak.

Burkina Faso kormánya elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelemben regionális (Mali, Niger, Mauritánia, Csád) és nemzetközi (Franciaország) partnereivel együtt. Közösen értékelik ki ez irányú tevékenységüket februárban egy csúcstalálkozón Csád fővárosában, N'Djamenaban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria