A traktorkerék méretű, több mint másfél méteres átmérőjű kenyeret április 25-én vették ki a kemencéből. Diószegi László pékmester az MTI-nek elmondta: nem értesítették idejében a Guiness-rekordokat hitelesítő hivatalt, így a kenyér mérete nem tekinthető hivatalos világcsúcsnak, de mint megjegyezte, nem akadt a nyomára az interneten hasonló méretű kenyér elkészítésének. Magyarországon sütöttek már 200 kilósat de az veknik összeragasztásával készült – mondta el a pékmester.
A sepsiszentgyörgyi Diószegi pékségben több mint 13 ezer téglából építették meg a kemencét a kenyér megsütésére. Az óriáskenyér tésztája egyetlen dagasztással készült, egy darabban került a hagyományos módon, fával hevített kemencébe, amelyben közel hét órán át sült.
Diószegi László elégedetten nyilatkozott az eredményről. Megjegyezte: 146 kilogramm kenyértésztát tettek be a kemencébe, a végtermék súlya pedig meghaladta a száz kilót. „Százkilósra számítottunk, de több lett, mert nem lett olyan vastag a héja, mint gondoltuk.” A kenyér végső súlyát nem tudják pontosan megmondani. Ez annak is függvénye, hogy mennyit szárad a sütés során.
A pékmesterek számára az a kihívás, hogy a kenyér ne égjen el, ne repedjen meg, és a közepe is átsüljön – mondta el Diószegi László. „Annyi biztos, hogy minél nagyobb a kenyér, annál finomabb. Ez pedig szenzációsra sikerült” – büszkélkedett.
A mester hét végére újabb százkilós kenyeret süt, amelyet április 29-én, vasárnap a sepsiszentgyörgyi magyar egyházak képviselői megáldanak.
Mindkét kenyeret a Szent György-napok résztvevői között osztják ki. A sepsiszentgyörgyi rendezvénysorozat a múlt hét végén kezdődött és e hét végéig tart. A székelyföldi városban e napokban reggeltől estig kulturális programok és szórakozási lehetőségek várják az oda látogatókat. A Szent György-napok vasárnap este, az Omega együttes koncertjével zárul.
MTI/Magyar Kurír