Mentési pont létesült Rozsályban

Hazai – 2021. június 16., szerda | 15:32

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rozsály községben mentési pontot adtak át június 11-én, pénteken. A rozsályi görögkatolikus egyházközség családi és gyermeknapját is e nap délutánján tartották.

A hazánk legkeletibb csücskében, a hármashatár mellett fekvő Rozsályon létesült mentési pont ünnepélyes átadóján jelen volt a település polgármestere, Sztolyka Zoltán; a szomszéd települések polgármesterei, Tilki Attila helyi országgyűlési képviselő, valamint az Országos Mentőszolgálat vezérkara.

Az épületet és a mentőautót Obbágy László, a Rozsályi Görögkatolikus Parókia lelkipásztora szentelte meg, aki az ünnepi eseményről szóló beszámolójában kiemeli: a már meglévő orvosi rendelő egy részéből kiépített mentési pont éppen a görögkatolikus templommal szemben van. Mintha csak azt sugallná: fontos a szakmai hozzáértés, de „Istent sem lehet kihagyni a gyógyításból. A kettő összetartozik. Hit nélkül mentőzni sem lehet, ez a hivatás is csak Istennel karöltve végezhető – fogalmaz összefoglalójában Obbágy László. – Miközben tudom, hogy én vagyok az orvos, a mentős, az én feladatom, hogy mindent megtegyek a bajba jutott embertársam életben maradásáért, be kell látnom, hogy

önerőből mindenre én sem vagyok képes, önmagában a gyógyítást sem hajthatom végre egyedül.

Felismerik ezt a hivatásukat maximális lelkiismeretességgel megélő mentőápolók és orvosok is, akik, miközben várják a riasztást és a mentési ponton tartózkodnak, gyakran betérnek a templomba egy-egy fohász erejéig. És felismerésükből fakad, hogy fontosnak érezték: ne csak átadás, de szentelés is történjen a mentési ponton.

Kívánom, hogy (...) az olajjal való megkenés és a szenteltvízzel történő meghintés után erre az épületre is üdvösség köszöntsön.

Az itt szolgálatot teljesítőkért és gyógyító munkát végzőkért pedig folytatjuk megkezdett imádságunkat: »Urunk, ki azt parancsoltad, hogy mindent a te dicsőségedre cselekedjünk, adj áldásod által szolgáidnak is, akik munkájukat dicsőségedre kezdik, a sikeres bevégzéshez teljes segítséget, egészséget és hosszú életet ajándékozván nekik. Kérünk téged, legkegyesebb Teremtő, hallgass meg minket, és könyörülj.«”

Nem a mentési pont szentelése volt a nap egyetlen örömteli eseménye Rozsályon – derül ki a görögkatolikus parókus írásából.

E nap délutánján tartották a Rozsályi Görögkatolikus Egyházközség családi és gyermeknapját az önkormányzat gazdasági udvarában.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Rozsályi Görögkatolikus Egyházközség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria