Minden teremtmény az Atya gyengéd szeretetének tárgya – Ökológiai konferenciát tartottak Rómában

Ferenc pápa – 2018. március 9., péntek | 11:22

„Radikális ökológiai megtérés a Laudato si’ kezdetű enciklika után – Minden teremtmény, ember és más élőlény belső értékének felfedezése” – ez volt a címe a Pápai Gergely Egyetemen március 7–8-án zajló nemzetközi konferenciának. Ferenc pápa üzenetet küldött a tanácskozás résztvevőinek.

Ferenc pápa üzenetében arra buzdított, értékeljük sokkal nagyobbra azt, hogy közös otthonunk ajándék. Kommunikáljuk a világnak azt a szép igazságot: „minden teremtmény az Atya gyengéd szeretetének tárgya, ő ad nekik helyet a világban. A legjelentéktelenebb létező mulandó kis élete is az ő szeretetének tárgya, és létezésének e néhány másodpercében ő veszi körül szeretettel” (Laudato si’ 77.) Ferenc pápa rámutatott: ez az üzenet még sürgetőbb most, a nagyböjti időben, ami ráirányítja a figyelmünket keresztény életünk megújításának fontosságára, és a megtérés magában foglalja a felelősségvállalást a teremtett világért.

A római tanácskozáson felolvasták Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka üzenetét is. A pátriárka emlékeztetett: az utóbbi években szorosabbá vált együttműködésük Ferenc pápával annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet arra az erős, bensőséges kapcsolatra, ami Isten minden teremtményét összeköti. Nem választható el az, ahogy a környezetünket kezeljük attól, ahogy embertársainkhoz viszonyulunk. A pátriárka rámutatott: a teremtett világgal való visszaélés bűne tükröződik embertársaink kihasználásában. Tragikus következménnyel jár, ha elszigeteljük ezt a két területet az életünkben azért, hogy igazoljuk ellentmondásos viselkedésünket – figyelmeztetett Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka. A megtérés része a visszatérés egy átfogó szemléletmódhoz a teremtett világgal kapcsolatban.

Peter Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdítása Dikasztériumának vezetője felszólalásában hangsúlyozta: Ferenc pápa ökológiai megközelítése nem egyszerűen környezetvédelem vagy divatos zöldszemlélet, hanem átfogó gondolkodásmód, amely rávilágít arra a szeretetkapcsolatra, ami az ember és a környezete között van, és amit Isten végtelen szeretete övez. A Szentatya arra buzdít, hogy szélesítsük ökológiai horizontunkat, hiszen a teremtett világ védelmének társadalmi dimenziója is van. A teremtett világ ellen elkövetett bűn három szeretetkapcsolatot is sért: az Istenhez, az embertársainkhoz és a teremtett világhoz fűződő kapcsolatunkat.

Forrás: Vatikáni Rádió; Vatican News

Fotó: Pixabay.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria