Mindszenty Ifjúsági Ház Zalaegerszeg-Botfán

Hazai – 2014. február 5., szerda | 17:58

A Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend fenntartásában működő Mindszenty Ifjúsági Ház az Erdődy-Hüvös-kastély épületében tartalmas programokkal várja az ifjúságot. Lelkigyakorlatok, osztálykirándulások, szárazföldi és vízi kalandtúrák szerepelnek kínálatában. A kastély elhelyezkedéséből adódóan kiválóan alkalmas a természeti környezet bemutatására.

Jelenjen meg mindennapi cselekvéseinkben a környezettudatos gondolkodás – ezt a célt szolgálják a a Mindszenty Ifjúsági Ház programjai, tájékoztatta a Magyar Kurírt Illyés Zoltán biológus, a ház vezetője. A fenntartó a Notre Dame Rend, alapítója, Fourier Szent Péter szándékai szerint 400 év óta az ifjúság nevelését tekinti feladatának, így ennek szellemében a ház a tartalmas szabadidő eltöltéshez kíván segítséget nyújtani.

A Zalaegerszeg Botfa városrészében működő ifjúsági ház 2007-től szolgálja az ifjúságot. Azóta rengeteg lelkigyakorlat, osztálykirándulás, plébániai tábor, cserkésztábor, erdei iskola valósult meg náluk. Az 50 fős szállásként és rendezvényhelyszínként működő önfenntartó intézmény vezetését Illyés Zoltán biológus, biológiatanár, volt budapesti piarista diák végzi.
A kastély elhelyezkedéséből adódóan kiválóan alkalmas a természet bemutatására, így jelenleg erdei iskolai programok egyre bővülő kínálata is várja az ide érkező csoportokat. A hely Istennek és alkotásának, a természetnek kapcsolatát hivatott bemutatni, elmélyíteni. Gyönyörű természeti környezet öleli körül a kastélyt, parkja madárparadicsom, melyet az is mutat, hogy a madarász szakembereknek 28 madárfaj több mint 600 egyedét sikerült eddig meggyűrűzniük. A park gyógy- és fűszerkertje évről-évre bővül, amelyben őshonos magyar gyümölcsfák kis kertjét most alakítják ki. A biofűnyírást az idén már bárány segíti, és a park tankertjét lovak szántják. A környezettudatos gondolkodás mindennapi cselekvéseinkben való megjelenése keresztényi kötelességünk, hogy megóvjuk Isten remekművét, a természetet.
Az épületet 264 évvel ezelőtt építettek az Erdődyek. Az Erdődy-Hüvös-kastély a történelem folyamán egyszer már volt az ifjúság otthona: a korábban önálló Botfa település általános iskolája évtizedeken keresztül e falak között működött. Egyházi kötődése a kastély mellé épített botfai Szűz Mária neve templomon túl a rendszerváltást követően alakult ki. 14 éven keresztül a Nyolc Boldogság Közösség lakta és építette újjá az akkorra már igen rossz állapotban levő kastélyt. Jelenlegi funkcióját 2007-től nyerte el, amikor a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend által fenntartott zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Alapítvány vállalta fel a városi tulajdonú kastély üzemeltetését, majd 2012-ben közvetlenül a Notre Dame Rend lett az intézmény fenntartója.

A ház honlapja: www.botfaihaz.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria