Mit jelent nekem az Oltáriszentség? (3)

Hazai – 2005. szeptember 21., szerda | 16:53

Szerkesztőségünk megkérdezte a Nemzeti Eucharisztikus Kongresszus néhány résztvevőjét – világit, szerzetest és papot, fiatalokat és idősebbeket – arról, mit jelent személyes életében az Oltáriszentséggel való találkozás.

 

 

 

 

Tamkó Máriusz, szeminarista

Tudjuk, hogy a szentmise a csúcs és a forrás, amelyben az Oltáriszentséghez járulunk, magunkhoz vesszük Krisztus testét. A szentmiséken való áldozás számomra azt jelenti, hogy erőt kapok ahhoz, hogy elhagyjam a bűnös életemet, egészen új, Krisztusnak odaadó életet tudjak kezdeni. Létemet megalapozó számomra az Oltáriszentség, ami hozzátartozik a mindennapjaimhoz. Emberek vagyunk, így gyakran vétkezünk, mulasztunk, de az esélyünk megvan mindig ahhoz, hogy újrakezdjük. Szetmise közben és a szent áldozás után mindig azt érzem, hogy belső megerősítést kapok a jövőre nézve, hogy Krisztus velem van, mindig bennem van és segít. A bizalom az, ami nagyon fontos, és ezt megtalálom az Oltáriszentségben.

 

Temesi Ágoston egyetemi hallgató, a Regnum Marianum közösség tagja, ifjúsági vezető

Az idén arra gondoltunk a közösségünkben, hogy a központi témánk az Oltáriszentség lesz. Több könyvet is elolvastam már az Oltáriszentségről, de sokkal többet kellene még, hogy ne csak átérezzem, mit jelent ez a csoda, hanem, hogy meg is értsem ennek a rendkívüli jelentőségét. Az a néhány mondat, ami a szentmisén elhangzik, roppant fontos, de ennek a mélyére kellene látni, hogy ésszel is felfogjam a lényeget, Krisztus jelenvalóságát, és ne csak lélekkel.


Kertész Péter solymári plébános

Az Oltáriszentség számomra Jézus Krisztus. A pap életében annyira fontos, ahogy a házasságban fontos a mindennapi beszélgetés, a lelki, szellemi kötődés. Egy házasságban természetesnek kell, hogy legyen, hogy a társak beszélgetnek egymással, és a gyerekeikkel is, és a gyereknek sem lehet olyan napja, hogy ne találkozzék a szüleivel. A papnak pedig az Oltáriszentség az alap. Ezért a legnagyobb öröm számunkra a szentmise. Nem tudom elképzelni, hogy azt mondjam: ma szabadságon vagyok, kimarad a mise, vagy az imádság, vagy az Eucharisztiával való találkozás. Vannak különleges szép élmények: amikor elhatároztam, hogy eljövök ide a Bazilika elé ünnepelni az Eucharisztiát, az Úristen még egy külön kegyelmet is készített számomra: a máriaremetei kegytemplom plébánosa más program miatt megkért, hogy el tudnám-e mondani a fél tizenegyes misét? Örömmel vállaltam és úgy jöttem ide, hogy a kegytemplomban nem Mária szombati miséjét imádkoztuk, hanem az Oltáriszentség miséjét mondtuk el. A hívek lélekben bekapcsolódtak ebbe a mai napba, és én lelkileg még nagyobb felkészültséggel jöttem el ide, hogy találkozzam Jézussal az Eucharisztia ünneplésében.

B.D./MK