Modern városok – Felújítják a zalaegerszegi Mária Magdolna-plébániatemplomot

Hazai – 2020. július 12., vasárnap | 14:19

A Modern városok program keretében megújul a Mária Magdolna-plébániatemplom Zalaegerszegen, és hosszú évszázadok után kétmanuálos orgona kerül a templom karzatára – jelentették be a július 9-én tartott sajtótájékoztatón.

Zalaegerszeg nagy történelmi múltra visszatekintő város, de nagyon kevés építészeti emléke maradt fenn – mondta Balaicz Zoltán polgármester a Mindszenty József téren tartott sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: a megmaradt építészeti emlékeket meg kell őrizni.

A Modern városok program fontos eleme a városrehabilitáció: a program kertében újult meg az 1763-ban épült Mária Magdolna-plébánia épülete, az 1750-ben épített botfai Erdődy-Hüvös-kastély, és befejeződött az 1765-ben emelt Kvártélyház és Levéltár felújítása – emlékeztetett Balaicz Zoltán.

A folyamatban lévő fejlesztésekről elmondta: 1,8 milliárd forintos beruházással megkezdődött a Göcseji Múzeum épületének felújítása, 8,2 milliárd forint értékben pedig új épületszárnnyal bővül az intézmény.

A rekonstrukciós munkák során még számos belvárosi műemléképületet újítanak fel. A Mária Magdolna-plébániatemplom felújítására 172 millió forintot, az orgona beszerzésére pedig további 162 millió forintot fordítanak. A 18. században emelt templomban Padányi Bíró Márton veszprémi püspök az orgona helyét is kiépítette – fűzte hozzá a városvezető.

Káldi Dávid önkormányzati képviselő kiemelte: a plébániatemplom hagyományos, a liturgiához méltó, a műemléki jelleghez illő orgonával gazdagodik. A karzaton 1998 tavasza óta digitális orgona van. Az új, kétmanuálos, 38 szólóregiszteres, három segédregiszteres orgona elsősorban liturgikus célokat szolgál. A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra a karzatra megközelítőleg 7,7 méter magas, 4,4 méter széles építményt készít.

Stróber László plébános elmondta: a felújítással a barokk templom külsőleg is megújul, és a környezete is megszépül.

A templomot 2002 és 2012 között újították fel, de forráshiány miatt a munkákat nem tudták befejezni. A jelenlegi – 2021 január közepéig tartó – rekonstrukciós munkák a többi közt a homlokzat színezését, a tetőszerkezet, valamint a lábazat javítását és cseréjét tartalmazzák. Felújítják az épületszobrászati elemeket, és a templom az eredetinél egy árnyalattal világosabb színezést kap. A templom környezetében kertépítési munkákat végeznek: füvesítenek, cserjéket és fákat ültetnek.

Forrás: MTI

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria