Molnár Béla plébános köszöntője az újpalotai Boldog Salkaházi Sára-templom felszentelésén

Hazai – 2008. december 29., hétfő | 9:31

„Láttam, hogy a szent város, az új Jeruzsálem alászállt az égből, mint a vőlegényének fölékesített menyasszony…” (Jel 21,2)

Eminenciás Bíboros Úr!

Isten újpalotai vándorló népe, az itt élő, szeretetre és valódi békére vágyó minden jóakaratú ember nevében régen bontakozó várakozással és imádságos szeretettel köszöntöm Eminenciádat, Polgármester Urat, Érsek és Püspök Urakat, a munka tervezőit és lebonyolítóit, Kedves Vendégeinket, az Utolsó Vacsora Asztalánál összegyűlő Testvéreket.

Szent János apostol, akinek világegyházi ünneplése épp ma van, a mi ünnepünkön, csodálatos látomásban beszél arról az új országról, közösségről, amely majd a Mennyei Atya gyermekeinek végső, örök otthona lesz. Új Jeruzsálemnek nevezi ezt a boldog állapotot, a béke és szeretet városának. Mindnyájan e szent város felé zarándokolunk, ahol maga a Bárány lesz a templom, a fény. Hisszük azt is, hogy míg célba nem érünk, emberi természetünk számára épülnek kőből épült templomok, hogy ezekben gyűljünk össze a kegyelem és az isteni szó látható, hallható megtapasztalására, közösségre lépve a kegyelem Forrásával és a közösséget átadjuk igazságra éhező és szomjazó embertársainknak.

Ma jött el a szent pillanat, amikor ezen a hatalmas városrészen élők számára is megszületik a lehetőség: az ég és föld összeér, és a látható istenháza készít elő minket a láthatatlan befogadására. Sokan jöttünk össze ma örömben, imádságban, szeretetben. Szeretném azokat is megemlíteni, akik már az égi közösségből ünnepelnek velünk: Márton Mihály plébános úrra gondolok, és mindazok hitére és lankadatlan kitartására, akik 17 éve egy közösségi házban jöttek össze vasárnaponként, ünnepenként hitünk szent titkának ünneplésére. Õk kezdték építeni az élő kövekből formálódó templomot, hálásan gondolunk rájuk. Az utóbbi években már egyszerre épült a két templom: városmissziós eseményekkel, a lakótelepet körülölelő keresztúttal és az öröm útjával, külső misszióval, triduumokkal készülődtünk, miközben a kőből épült templom formálódott. Bábel érsek úrnak is köszönet mindenért!

Megköszönjük Eminenciádnak, hogy a fizikai épülést mintegy ajándékként kaptuk és Polgármester úrnak a kerületi vezetés jóindulatú hozzáállását, segítségét!

A színeváltozás pillanatában is összeért az ég és a föld, az isteni és az emberi. E pillanat rövidesen megismétlődik az új falak között. Velünk van Boldog Salkaházi Sára testvér, a szegények, fizikai, lelki szenvedők hősies életű apostola, segítője, velünk vannak hazánk szentjei és boldogjai!

Kérem Eminenciás Bíboros Úr, szentelje fel ezt az új templomot és ossza ki nekünk az Élet Kenyerét és a Lélek italát.

Újpalota, 2008. december 27. Boldog Salkaházi Sára vértanúságának napján

Molnár Béla esperes plébános