Motoros búcsút tartottak Ecséden

Hazai – 2013. május 6., hétfő | 15:15

A hétvégén tartották a hagyományos motoros búcsút Szentkút-völgye Boldogasszony kápolnánál Ecséden. Ternyák Csaba érsek mutatott be szentmisét.

Jó példával élni két keréken - fogalmazták meg a hetedik alkalommal megrendezett motoros búcsún. A kiemelt pillanatként élték meg. Ternyák Csaba egri érsek látogatását, aki szentmisét mutatott be és megáldotta a motorosokat. A búcsún idén több mint 350 motor és több száz zarándok vett részt, idősek és fiatalok egyaránt, és sokan érkeztek kerékpárral is. Az eseményről Csontos Péter koordinátor számolt be a Magyar Kurírnak.

A Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány 2007 óta szervezi a motorosok zarándoklatát, melynek célja a motoros társadalom pozitív oldalának megmutatása, a hagyományápolás feladatának átadása.

A találkozó első napján, pénteken keresztúti áhítatban emlékeztek meg a résztvevők a tavaly elhunyt „motoros papról”, Kádár István apátról. Az alapítvány képviseletében Pápay Bálint a mondott emlékező szavakat. A keresztút után gyertyás körmenetet tartottak, majd az esti gyertya fénynél és tábortűz mellett a vacsoráztak, átgondolva a múlt év történéseit.

Szombaton előadással, bemutatókkal és koncerttel telt a találkozó. Csontos Péter az előadások közül kiemelte Machovits László tanúságtételét. Ezt Balla Barnabás pálos szerzetes előadása követte a hit erejéről és jó példáról.

Az ünnepi szentmisét Ternyák Csaba egri érsekkel Utassy Vilmos kanonok, kerületi esperes, Hubai József, kanonok, Szücsi plébános, Mandy Zoltán apát, Hort plébánosa, valamint Novák József, Bárdos Krisztián érseki titkár mutatták be.

Az érsek szentbeszédében kiemelte a Szentkút-völgye búcsújáróhelyre érkező motorosok a jó példáját, amire nagy szüksége van a társadalomnak a mai nehéz időkben.

A szentmise végén főpásztori áldásban részesítette a résztvevőket. Az esemény zárásaként motoros felvonulást tartottak a településen.

Magyar Kurír

(té)