„A nagy csend” – film a karthauzi szerzetesekről

Kitekintő – 2006. május 17., szerda | 13:55

Hamarosan kezdik vetíteni Ausztriában „A nagy csend” című filmet, amely a karthauzi szerzetesrend életét mutatja be. A Philip Gröning által rendezett alkotás „kultúránk gyökereit mutatja be”.

„160 perc alatt a néző képet alkothat arról, mi is egy kolostor lényege” – mondja Philip Gröning, a film rendezője, aki hat hónapot töltött a karthauziak franciaországi anyakolostorában. Teljes mértékben osztozott a szerzetesek mindennapjaiban, így csendjükben is. Az eredmény egy több díjat is nyert alkotás, amely június 9-étől látható az osztrák mozikban.

„Tiszta, erőteljes, majdnem néma meditáció a kolostori életről. Nincs zene, nincsenek interjúk, nincsenek kommentárok, semmi kiegészítő anyag. Csak az idő van, az évszakok változása, és a nap ismétlődő eleme: az imádság.”

Gröning már 1984-ben tervezte, hogy belevág a film elkészítésébe. 1986-ban találkozott először karthauzi szerzetesekkel, de akkor ők még korainak tartották az ötletet. 1999-ben azonban egy telefonhívás érkezett a kolostorból: szándékában áll-e még a forgatás. Gröning szándéka nem változott: „egy olyan filmet készíteni, amely kultúránk majdnem archaikus gyökereit mutatja be.”

A film honlapja: www.diegrossestille.de
Philip Gröning honlapja: www.groening-film.de

KAP/Magyar Kurír

Képek:
www.groening-film.de
www.cineastentreff.de
www.diegrossestille.de