Nagy Károly-díj Andrea Riccardinak

Kitekintő – 2009. május 21., csütörtök | 14:17

Az aacheni városháza koronázó termében május 21-én Andrea Riccardi történész, a Szent Egyed Közösség alapítója vehette át a Nagy Károly-díjat. A kitüntetést idén 50. alkalommal adták át.

Az indoklásban az áll: Andrea Riccardi a társadalomért, egy emberibb és együttérzőbb Európáért, a népek, vallások és kultúrák közötti kölcsönös megértésért, valamint egy békésebb is igazságosabb világért végzett munkája érdemelte ki a díjat.

Marco Impagliazzo, a Sant'Egidio Közösség elnöke úgy fogalmazott: „Nagy megtiszteltetés, hogy ezt az értékes díjat Andrea Riccardi és a Sant'Egidio Közösség kapta. Ez az elismerés erősíti a közösségnek a különböző kultúrák, vallások közötti párbeszédért végzett munkáját, és ösztönzi tagjainak mindennapi erőfeszítéseit a békéért, az együtt munkálkodó társadalomért és azért, hogy Európát és Afrikát közelebb hozzák egymáshoz.”

Aachen városa 1950 óta olyan magánszemélyeknek vagy intézményeknek ítéli oda a díjat, akik Európa egységének ügyét különösen is szívükön viselik, és ezért dolgoznak. A díj átadására a hagyományok szerint minden évben Jézus Krisztus mennybemenetelének ünnepén kerül sor. A plakett Aachen városának XII. századból származó címerét mintázza, amelyen Nagy Károly császár trónon ülő alakja látható.  

2004-ben II. János Pál pápa rendkívüli Nagy Károly-díjat kapott, rajta kívül a kitüntetés birtokosa már Konrad Adenauer, François Mitterand, Helmut Kohl, Václav Havel, Tony Blair, Bill Clinton és Angela Merkel is.

Magyar Kurír