Nagyváradon is szállást keres a Szent Család

Kishírek – 2023. december 8., péntek | 16:31

A nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum kápolnájában Böcskei László megyéspüspök december 5-én, kedden reggel megáldotta azt a Szent Családot ábrázoló ikont, képet és festményt, amelyek a szállást keres a Szent Család adventi népi ájtatosság keretében „végigjárják” a nagyváradi egyházmegye plébániáit. December 22-én érkeznek vissza a főpásztorhoz a püspöki palotába.

A nagyváradi egyházmegye Facebook-oldalán egy rövid videót is megosztottak az eseményről. A diákokkal és oktatókkal közösen ünnepelt szentmisét követően Böcskei László kifejtette, hogy az adventi koszorún égő gyertya lángja arra emlékeztet, hogy különleges időt élünk meg, ugyanakkor arra hív bennünket, hogy befogadjuk az életünkbe az Úr Jézust, aki elhozta hozzánk Isten szeretetét. A diákok egy Szent Családot ábrázoló ikont, egy festményt és egy betlehemről készült fényképet tartottak a kezükben.

Az adventi időszakban a Szent Családot ábrázoló alkotásokat házról házra viszik. Az a ház, család, amelyik befogadja, otthont, szállást ad a Szent Családnak. Rossz érzés, amikor zárt ajtók előtt állunk vagy amikor nem veszik fel a telefont, úgy érezzük, hogy kizárnak, visszautasítanak, mondta a püspök. Az adventi időben sokan várják a Szent Családot, ezért több alkotást is útjára indítottak.

Az első ikon az iskola II. B osztályos diákjainak családjait járja körbe – írja a Szent László-líceum Facebook-oldalán –, egyfajta szent küldetésként a karácsonyi ünnepkörre való készülődés jegyében. A második az egyházmegye hitoktatóihoz jut majd el az adventi időszakban, hogy erőt adjon nekik ahhoz, hogy továbbra is tanítsák a diákokat a hit fontosságáról és az ünnepkör igazi jelentéséről. A harmadik a VII. B osztályos diákok családjait szólítja meg, magával hozva az ünnepi hangulatot és az adventi várakozás meghittségét.

A Szent Család útját az egyházmegye plébániáin és tanintézményeiben szolgáló hitoktatók biztosítják, az alkotások a fentiek szerint végigjárják a nagyváradi egyházmegyét, hogy ahol szeretnék, befogadhassák az Úr Jézust. Isten bőséges áldását kérték a családokra, amelyek befogadják a Szent Családot ábrázoló ikont, képeket.

Forrás: Szász István Szilárd/Romkat.ro

Fotó: A Szent László-líceum Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria