Napi sajtószemle

– 2015. május 19., kedd | 10:07

A május 19-i nyomtatott és online sajtó szemléje.

A Maszol.ro Ferenc pápa is a korrupció elleni bátor fellépésre buzdít címmel számol be arról, hogy a korrupció uralta közélet elleni egyházi fellépést szorgalmazta Ferenc pápa az olasz püspöki konferencia hétfőn kezdődött közgyűlésén a Vatikánban. A Szentatya megnyitó beszédében felszólította a résztvevőket: ne legyenek bátortalanok a köz- és magánéletben elterjedt korrupció elleni fellépésben, és annak elhallgatása helyett emeljék fel szavukat azzal szemben. Ferenc pápa úgy fogalmazott: „Olaszországban a korrupt mentalitás szégyentelenül elszegényítette a családokat, a nyugdíjasokat, a becsületes dolgozókat, a keresztény közösségeket (...) és főleg kirekesztve a gyengéket és a rászorulókat."

A Székelyhon.ro Vásárhelyen is megáll a zarándokvonat címmel közli, hogy idén nem kerüli el Marosvásárhelyt a csíksomlyói búcsúba induló Boldogasszony zarándokvonat. Az érdeklődők május 21-én, csütörtökön este fél héttől gyülekezhetnek a vasútállomáson a zarándokok üdvözlésére. A vonatot Oláh Dénes főesperes áldja meg. A vonat többek között útba ejti Kolozsvárt, Marosvásárhelyt, Maroshévízt, Gyergyószentmiklóst, Madéfalvát és Gyimesbükköt. A zarándokok ellátogatnak a történelmi Magyarország ezeréves határára is. Valamennyi állomáshelyen főpapok, lelkipásztorok fogadják az utazókat, szavaikat közvetítik a vonatrádión is, amely első ízben üzemel majd a szerelvényen. Szombaton a csíksomlyói búcsún vesznek részt az utasok, pünkösdvasárnap pedig a Gyergyószentmiklóson tartandó szentmisével ér véget a zarándoklat.

A Magyar Hírlap ((Segíti… 3. o.) és a Magyar Nemzet (Új… 3. o.) is beszámolnak arról, hogy tegnap Debrecenben megállapodást írt alá a Ferenc pápa által márciusban megalapított debreceni központú, Hajdúdorogi Metropólia 2,3 milliárdos állami támogatásáról Orbán Viktor miniszterelnök és Kocsis Fülöp érsek-metropolita (Lásd hétfői, május 19-ei számunkban az Aláírták a görögkatolikus metropólia és a kormány együttműködési megállapodását című hírünket – a szerk.)

A Magyar Nemzet (4. o.) Huszár-telepi blöff? című cikke szerint az Európai Bizottság (EB) még nem válaszolt a Demokratikus Koalíció (DK) beadványára, amelyet a párt európai parlamenti képviselője nyújtott be a Huszár-telepi iskola ügyében. Niedermüller Péter kötelezettségszegési indítványáról a görög katolikus egyház ügyvédje, Czifra Károly elmondta: „Nem lehet eredményes a magyar kötelezettségszegési eljárás indítását célzó beadvány, mivel nem született olyan jogszabályváltozás, nem történt olyan jogalkotás, ami az ehhez szükséges jogalapot biztosíthatná.” Az ügyvéd hozzátette: szerették volna előírni, hogy az egyenlő bánásmódról szóló törvény közeledjen a valósághoz, ám a kormány nem kezdeményezte azt. „Így Niedermüller úr részéről a beadvány nem egyéb, mint kommunikációs fogás, és mindezzel neki is tisztában kell lennie” – mondta Czifra Károly. Rámutatott: „Ha mégis az a szerencsétlen helyzet állna elő, hogy kötelezettségszegési eljárást indít az EB hazánk ellen, az a Kúria ítéletét akkor sem érintheti. Az unió római egyezménye ugyanis kimondja, hogy a tagállamok elismerik és tiszteletben tartják egymás ítéleteit, ez minden tagállam alapvető joga. Vagyis ezzel az ügy le van zárva. A jogvédőknek el kell viselniük, hogy az idevágó törvényt alkalmazva a Kúria nem az ő javukra döntött. A médiában megjelent azon közlemények is ferdítenek, amelyek szerint a Kúria lehetővé tette volna a jogellenes elkülönítést vallási köntösbe bújtatva. A szülők szabad iskolaválasztásának jogát ugyanis senki nem vonhatja meg.”

Ugyancsak a Magyar Nemzetben (Irodalmi… 1., 8. o.) Kovács Attila Zoltán, a Helikon Kiadó szépirodalmi vezetője nyilatkozik közeljövőben megjelenő kiadványaikról. Kiadják többek között Mindszenty József hercegprímás, bíboros csonkítatlan önéletírását is. Kovács Attila Zoltán elmondta: „Az az 1974-es kiadás, amit a világ és részben a magyar olvasóközönség ismerhet – hiszen először szamizdatként jutott el hozzánk, majd a rendszerváltás környékén ki is adták –, a Vörösváry Kiadónál jelent meg először Kanadában, Gaál Csaba kiadásában. Aki felvetette, miközben a kiadatlan Márai-szövegeket rendezgettük, hogy ezt a Mindszenty-életírást ki kellene adni, de csak abban az esetben, ha sikerül megtalálni a csonkítatlan változatot. A könyvhétre megjelenő kötetet nyugodt szívvel lehet kritikai kiadásnak is venni, hiszen a 800 oldalas szöveghez mintegy ezerháromszáz lábjegyzet tartozik, hozzuk az összes szövegvariánst, káprázatos fotóanyag kíséretében, ami szintén első közlés.”

A Magyar Nemzet (Eltávozott… Búcsú… 1., 7. o.) beszámol az életének 78. évében elhunyt Kristóf Attila haláláról. A keresztény szellemiségű, felnőtt korában katolizált publicista 55 évig volt a lap munkatársa. Egyik tárcájában így fogalmazott: „Sokat gondolkoztam azon, hogy az Atya miért választotta azt a formát az emberiség megváltására, hogy a földre küldje és feláldozza egyszülött fiát. Ez a kereszténység legnagyobb titka, hogy a Mindenható ily módon lépett be az emberiség történelmébe, s a szeretet kinyilvánításával változtatta meg annak folyását. Erre a kérdésre csak egy válasz van, egy újabb kérdés: volt-e, van-e, elképzelhető, lehet-e más megoldás? Én nem tudom…”

Bodnár Dániel/Magyar Kurír