Napi sajtószemle

– 2015. szeptember 15., kedd | 12:07

A szeptember 15-i nyomtatott és online sajtó szemléje

A Magyar Nemzet (4. o.) Ferenc pápa: Ez csak a jéghegy csúcsa címmel közöl részleteket a Szentatyának a Radio Renascenca portugál katolikus rádió és az FM Millennium argentin protestáns rádió számára adott interjújából. Ferenc pápa leszögezte: „A migráció csak a jéghegy csúcsa. Az emberek tömeges meneküléséhez vezető háborúkat és éhezést az igazságtalan társadalmi és gazdasági világrend idézi elő, amely mögött az istenként imádott pénz áll.” A Szentatya köszönetét fejezte ki a bevándorlókat befogadó európai országoknak, és kijelentette: a bevándorlók tarthatják életben a népesség öregedése miatt „nagymamává” vált Európát. Ferenc pápa megérti azokat, akik a terrorizmus fenyegetésétől tartanak, de Európának be kell fogadnia a bevándorlókat. Hozzátette, hogy egyetlen vallástól sem idegen a fundamentalizmus. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy a világ biztonsága megváltozott, és Szicíliától négyszáz kilométerre vannak az Iszlám Állam fegyveresei (Lásd tegnapi írásunkat az Argentin rádió interjúja Ferenc pápával: „Nekem is szükségem van barátságra” címmel – a szerk.). A Magyar Nemzet felidézi azt is, hogy szeptember elején Ferenc pápa felszólította az európai plébániákat, hogy fogadjanak be egy menekültcsaládot. Ezzel kapcsolatban Carlo Caffarra bolognai érsek a napokban azt mondta: a plébániákon a már regisztrált, vagy az adott plébános által már ismert bevándorlókat kell befogadni, egyéneket vagy családokat. Éppen ezért a bevándorlók egyházi befogadása elkerülhetetlenül lassú és megfontolt lesz.

A Népszabadságban („Bizalomhiány…” 3. o.) a hazánkba látogató Heinrich Bedford-Strohm bajor tartományi püspök, a németországi evangélikus egyház tanácsának elnöke nyilatkozik, aki felkereste a bicskei fogadóállomást, és elment Röszkére is. Elmondta: „Bizonyos szempontból a vártnál rosszabb, másrészt jobb tapasztalatokat is szereztem. A magyar kormány láthatóan igyekszik betartani a törvényeket és az előírásokat, de nagyon visszafogott a menekültek fogadásában és ellátásában. Bizalomhiány uralkodik, a menekültek nem bíznak a magyar hivatalos szervekben, ezért is kerülik a regisztrációt. A magyar kabinetnek – ahogy minden más európai kormánynak – emberhez méltó módon kell fogadnia a menekülteket, mert ők elsősorban emberek, és csak aztán számít, hogy ki milyen nemzetiségű vagy vallású.” Az evangélikus püspök a legnagyobb elismeréssel szólt viszont a menekülteket segítő civil és egyházi szervezetek munkájáról. „Elképesztően nehéz körülmények között dolgoznak, minden tiszteletem az övék.” Arra a kérdésre, hogy a befogadottak számát illetően lehet-e felső határt húzni, Heinrich Bedford-Strohm azt felelte: humanitárius ügyben nem lehet számokat mondani. A világban 60 millióan menekülnek háborúk, fegyveres konfliktusok elől, Európa erkölcsi kötelessége, hogy segítsen ezeken az embereken. A több százezer vagy akár milliót is elérő muzulmán a püspök szerint nem fenyegeti a zsidó-keresztény Európát. A vallásszabadság alapvető európai érték, terroristáknak és szélsőséges radikálisoknak pedig nincs helyük a kontinensen. A terhetek igazságosan kell elosztani, a menekültek fogadásából és befogadásából minden európai országnak ki kell vennie a részét.

A Magyar Nemzet (1. o.) Halottal viccelődnek címmel közli, hogy a Charlie Hebdo francia szatirikus lap legújabb számában a borító és egy belső illusztráció is a tengerbe fulladt szír kisfiún viccelődik. „Most két gyerekmenü egy áráért!” – ezzel a szöveggel és a McDonald’s bohócfigurájával kíséri a halott kisfiú rajzát a lap a borítón. A másik rajz szövege: „Ezért keresztény Európa – A keresztények a vizen járnak – A mozlim kisfiúk megfulladnak.”

A Magyar Időkben (10. o.) Petrin László Tanulmányok Oxfordban, arab nyelven címmel idézi Thomas Macaulay angol történészt, aki azt mondta: Magyarország nélkül lehet, hogy most Cambridge-ben és Oxfordban a tanulmányokat törökül kellene folytatni. Amíg a Magyar Királyság élet-halál harcát vívta az iszlám ellen, addig a Nyugat a békés fejlődésnek szentelhette idejét. A cikkíró felidézi, hogy az Iszlám Által elfoglalt területekről tömegesen menekülnek a keresztények, a CNA katolikus hírügynökség már 2014-ben arról számolt be, hogy legalább egymillió keresztényt gyilkoltak meg vagy üldöztek el a vallásuk miatt az iszlám radikálisok Irakban és Szíriában. Petrin leszögezi: „Ma Magyarország a saját határainak a védelmével megint a Nyugatot és a nyugati kereszténységet is védi. Azonban a balliberálisok által vezetett szekularizált Nyugat nem tart igényt a kereszténység védelmére. Így aztán az illegális bevándorlók (és nem a valódi menekültek) seregének keblükre ölelésével nagy lépést tettek teljes iszlamizálódásuk felé. Lehet, hogy nem is a távoli jövőben Oxfordban a tanulmányokat csak arab nyelven lehet majd folytatni.”

Bodnár Dániel/Magyar Kurír