Neki növekednie kell, nekem kisebbednem – Gondolatok advent második hetében

Hazai – 2020. december 11., péntek | 19:15

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a karácsony előtti hetekben Debrecen hat római katolikus templomában egy-egy alkalommal mutat be roráte szentmisét. December 10-én a Jézus Szíve-templomban tartott reggeli szentmisében a Keresztelő János küldetéséről szóló (Mt 11,11–15) evangéliumi szakaszról elmélkedett.

Homíliájának bevezetőjében a várakozás idejéről beszélt Palánki Ferenc püspök. Vajon előkészítjük-e úgy a szívünket, hogy Isten meg is érkezzen hozzánk? – tette fel a kérdést, majd a Szentírás azon szakaszaira irányította a figyelmet, amely Istennek a nép és az egyes ember életében véghez vitt nagy tetteiről szól.

„Vigasztaljátok meg népemet, vigasztaljátok meg!” (Iz 40,1) – idézett a Vigasztalások könyvéből, amelyet  elmélkedésre ajánlott a híveknek. „Ne félj! Én megsegítelek. Ne félj hát…” (Iz 41,13–14a) – olvassuk Isten bátorító szavait, erőt merítve a jelenlegi nehéz időszakra. (...) Isten már beteljesítette „Ne féljetek” üzenetét, ezzel meghív bennünket az ő országába. Tudunk-e válaszolni erre a meghívó szeretetre? Reménységgel a szívünkben élünk, vagy rettegéssel a bennünket körülvevő veszély miatt?

Keresztelő János rövid életében a pusztában élt, sáskát, vadmézet evett, teveszőr ruhát viselt, és hirdette: „Tartsatok bűnbánatot, mert közel van a mennyek országa!” (Mt 3,2). (...) A Keresztelő életének igazán nagy tette az Isten tettei voltak – hangsúlyozta a főpásztor. – Ő volt az ószövetségi értelemben vett utolsó próféta, és az első, aki rámutatott Jézusra, mondván: „Neki növekednie kell, nekem kisebbednem” (Jn 3,30).

Keresztelő János példakép számunkra, igazi adventi ember, aki várja Isten eljövetelét, és amikor az Úr elérkezik Jézus Krisztusban, ő képes félreállni, és azt mondani: „Uram, én megtettem azt, amit tőlem elvártál, a te nagy műveidnek szeretnék szolgálni, örvendeni.”

„Akinek van füle, hallja meg” (Mt 11,15) Isten üzenetét, hogy mit kér tőle, hogy azt megtéve saját életében megdicsőüljön az Isten. Keresztelő legnagyobb tette, hogy életének középpontja nem saját maga volt, hanem Jézus Krisztus.

A mi életünkben is az legyen a legnagyobb tett, hogy megtagadjuk önmagunkat Jézust állítva a középpontba – hangzott el Palánki Ferenc püspök adventi homíliájában.

Forrás és fotó: Kovács Ágnes/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria