Nekünk, hozzánk szóló beszédek – Ismét elérhető kötetünk a pápa budapesti és szlovákiai útjáról

Kultúra – 2022. január 26., szerda | 11:24

Közel egy hónap után, a nyomdaiparban kialakult papírhiány és a fokozott érdeklődés következtében már december közepén elfogyott a polcokról Az evangélium szabadságában éljetek! – Ferenc pápa beszédei budapesti és szlovákiai látogatásán címmel, a Bencés Kiadó és a Magyar Kurír gondozásában megjelent kötetünk. A könyvet Hortobágyi Cirill főapát személyesen adta át Ferenc pápának Rómában.

A képekkel illusztrált könyv segítséget nyújt, hogy visszatekinthessünk a Szentatya szeptember 12–15. közötti, 34. nemzetközi apostoli útjára, felidézve azokat a beszédeket, amelyek nekünk, hozzánk szólnak. A kötet tartalmazza Ferenc pápa Budapesten és szlovákiai útján elmondott valamennyi beszédét, a szlovák jezsuita tartomány tagjaival folytatott beszélgetését, valamint a visszaúton, a repülőgép fedélzetén tartott sajtótájékoztatóját.

A kötethez Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke és Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek, a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS) elnöke írt ajánlást.

Az előszót Kuzmányi István, a Magyar Kurír főszerkesztője írta, aki az apostoli úton a sajtódelegáció tagjaként elkísérhette a Szentatyát.

Veres András győri megyéspüspök ajánlásában hangsúlyozza: „Biztosak lehetünk afelől, hogy az eucharisztikus kongresszus is segítette népünk és kultúránk jobb megismerését azok számára, akik még kevésbé ismertek bennünket. (...) Az ebben a könyvben összegyűjtött magyarországi és szlovákiai pápai beszédek a hozzájuk tartozó képekkel lehetőséget kínálnak arra, hogy

a Szentatya üzenetei ne merüljenek feledésbe, és ne maradjanak »pusztába kiáltó« szavak, hanem elmélkedjünk róluk, s váltsuk gyakorlattá azokat a mindennapi életben.

Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek ajánlásában kifejezi: „Nagyon hálásak vagyunk, hogy Ferenc pápa közénk jött, és személyesen igazolta lelki közösségét mindazokkal, akik hosszú időn keresztül, rendkívüli áldozatossággal előkészítették és megrendezték a 2021. szeptember 5. és szeptember 12. között Budapesten tartott imák, találkozások, elmélkedések, tanúságtételek, művészeti megnyilatkozások és liturgikus ünneplések sorozatát, melyek mind az Úr Eucharisztiában való jelenlétéből forrásoztak. (...)

A Szentatya, Ferenc pápa beszédeinek gyűjteménye, melyet az Olvasó a kezében tart, segítség és meghívás, hogy pápánkkal »együtt haladjunk«abban a lelki párbeszédben, amely a hitről és a hit tanúságtételéről szól jelen világunkban.

Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát személyesen ajándékozta 2021 decemberében a kötet egy-egy példányát Veres András püspöknek és Stanislav Zvolenský érseknek, december 15-én pedig Rómában Ferenc pápának. 

Az evangélium szabadságában éljetek! – Ferenc pápa beszédei budapesti és szlovákiai látogatásán című kötet megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban, továbbá beszerezhető az Apátsági Termékek Boltjában (Budapest, V. kerület, Károlyi utca 19.) és az Apatsagitermekek.hu webshopban.

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria