Német László püspök a Szerbiában élő katolikusok nevében köszöntötte az új ortodox pátriárkát

Külhoni – 2021. február 22., hétfő | 18:43

A 46. szerb pátriárkát, Porfirijét a belgrádi Szent Száva-templom kriptájában tartott püspöki zsinaton választották meg február 18-án. Ez alkalomból köszöntötte az ortodox elöljárót a Szerbiában élő katolikusok nevében Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke.

Német László püspök levelét teljes egészében közöljük.

Őszentsége!

A Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia tagjai, a Katolikus Egyház Szerb Köztársaságban élő lelkipásztorai és hívei, valamint a saját nevemben őszinte szívvel gratulálok peći érsekké, belgrád-karlócai metropolitává és szerb pátriárkává való megválasztásához.

Ez valóban nagy nap a Szerb Ortodox Egyház és országunk minden polgára számára. A Szerb Ortodox Egyház pátriárkája világítótoronyként mutat irányt nemcsak az Egyház és a hívek, hanem egész társadalmunk számára az örök és igaz evangéliumi értékek mentén az Igazságtól, Jézus Krisztustól vezetve, akinek az Ön megválasztásáért hálát adunk és dicsőítjük érte.

A háromszemélyű egy Isten áldja meg az Ön peći érsekké való megválasztását, hogy Isten segítségével és védelme alatt, szent életű elődei nyomát követve folytathassa szent misszióját, amelyet az Úr Önre bízott.

A mai kihívásokkal és nehézségekkel teljes időben mi, a Katolikus Egyház képviselői a Szerb Köztársaságban az együttműködés reményében segítő kezet nyújtunk, és kívánjuk, hogy mindannyian a Szentlélektől kapott missziónkban hozzájárulhassunk egyházaink és minden jóakaratú ember fejlődéséhez a Szerb Köztársaságban.

Legszentségesebb és nagy méltóságú Porfirije Úrnak, Isten akaratából peći érseknek, belgrád-karlócai metropolitának és szerb pátriárkának: Isten éltesse sokáig!

Mély tisztelettel:

Német László SVD
nagybecskereki megyéspüspök,
a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke

Újvidék, 2021. február 18.

*

 

A Szerb Ortodox Egyház új vezetője beiktatásán, február 19-én a belgrádi székesegyházban a Szerb Köztársaság elnöke, a kormány miniszterei és számos közéleti, illetve egyházi vezető vett részt. A Katolikus Egyház részéről a beiktatási ünnepségen részt vett Luciano Suriani apostoli nuncius; Stanislav Hočevar belgrádi érsek-metropolita; Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke; valamint Pastyik Róbert nagybecskereki plébános, általános helynök.

Porfirije pátriárka Prvoslav Perić néven született Óbecsén,1961-ben. Az általános iskolát Csúrogon, a gimnáziumot Újvidéken fejezte be. Visoki Dečani kolostorban szentelték szerzetessé 1985-ben.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria