A békéért és a terror befejezéséért imádkoznak Nigériában

Kitekintő – 2014. július 2., szerda | 17:08

A Boko Haram iszlamista csoport terrorakciói egyre szélesebb kört érintenek – hívta fel a figyelmet Ignatius Kaigama, Jos érseke. A terror erősödését érzékelve Nigéria püspökei nagyszabású imakezdeményezést indítottak. A Vatikáni Rádió német szerkesztőségének tudósítását közöljük.

Az elmúlt napokban az észak-nigériai Maiduguri városában (Borno tartomány) újabb merényletet követtek el, melynek nagy számban estek áldozatul a város lakói. A merénylet célpontja Maidiguri népes piaca volt. Ezt megelőzően vasárnap is lecsaptak a terroristák Borno tartományban több helyszínen is – akkor ötven keresztény vesztette életét. Továbbra sincs nyoma annak az iskoláslány-csoportnak, akiket a terrorista csoport két hónappal ezelőtt elrabolt.

Kaigama érsek a következőt nyilatkozta: az államfő folyamatosan ígérgeti, hogy kiszabadítják a lányokat, de eddig nem történtek konkrét lépések. Egyre nehezebb lesz a megvalósítás; nem valószínű, hogy a lányok szörnyű következmények nélkül szabadulnak, hiszen a tettesek terroristák. Örülünk az USA és az európai országok segítségének, de a helyzet valóban válságos. Naponta tanúi vagyunk a rombolásnak, egyre többen esnek áldozatul. Nem pusztán észak és dél egymás elleni harca, nem a muszlimok és keresztények szembenállása zajlik. Ezért próbálunk összekapaszkodni: észak és dél, muszlimok és keresztények együtt a fellépni a terrorizmus ellen.

Július 1-jén indult az imakezdeményezés – hat hónapon át egész Nigéria imádkozik Istenhez a békéért. Kaigama érsek hangsúlyozza az ima erejét: tekintve a kormány részéről tapasztalt tehetetlenséget, nagy szükség van a terrorizmus elleni összefogásra.

„Meghívtuk a katolikusokat novemberben Abujába, hogy ott közösen imádkozzunk. A családokat minden szombaton a rózsafüzér imádkozására buzdítjuk. A püspökök minden vasárnap szentségimádást tartanak a papokkal, hívekkel, szerzetesekkel együtt. Mindannyian Nigéria biztonságáért ajánljuk fel imáinkat, és arra kérjük a kormányt, tegyenek meg mindent, ami hatalmukban áll, hogy mi, polgárok, békében élhessünk otthonainkban.”

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria