Nigériában karácsonykor kivégeztek 11 keresztényt

Kitekintő – 2019. december 29., vasárnap | 18:35

Az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei december 26-án közzétettek egy 56 másodperces videofelvételt, amely 11 férfi könyörtelen lemészárlását mutatja. Az áldozatokat az ország nyugat-afrikai tartományában, Bornóban ejtették foglyul.

A terroristák megerősítik, hogy keresztényekről van szó, akik meggyilkolásával az úgynevezett Iszlám Állam vezetőjének és szóvivőjének a halálát torolják meg. Az abudzsai érsek szerint a keresztények és a muszlimok közötti konfliktusokat akarják gerjeszteni az akcióval.

A sokkoló videóban 11 személyt végeznek ki ismeretlen helyszínen, vélhetően karácsony napján. Az áldozatok kilétéről egyelőre nincs megerősített információ. A felvételt egy nigériai szélsőséges csoport tette közzé; céljuk a bosszúállás volt közel-keleti vezetőjük, Abu Bakr al-Bagdadi és szóvivője, Abu Hasszan al-Muhadzsir meggyilkolásáért.

„Úgy gondolom, hogy ennek az iszlamista csoportnak a szándéka az, hogy súlyos feszültséget, konfliktust és válságot teremtsen keresztények és muszlimok között” – nyilatkozta Ayau Kaigama, Abudzsa érseke a Vatikáni Rádiónak. „Háborút akarnak kiprovokálni, de szerintem vannak muszlimok, akik nem érintettek ebben, és nem akarnak részt venni erőszakos cselekményekben. Egy terroristacsoport tette ezt, de az emberek könnyen általánosításokba esnek, és azt mondják, hogy a muszlimok fordulnak a keresztények ellen. Ennek pedig még több feszültség és erőszak lesz az eredménye.”

Egyes források szerint az áldozatokat az utóbbi hetekben Nigéria északi falvaiban végrehajtott támadások során ejtették foglyul. 10 nappal korábban a csoport közzétett egy videót, amelyben a foglyok a nigériai hatóságok és az ország keresztényeinek a segítségéért könyörögnek. A terroristák tárgyalásokat akartak kezdeni a kormánnyal, amelyre nem került sor, mert a hatóságok elutasították a javaslatot.

Nigéria tehetetlennek tűnik az iszlám terrorizmussal szemben. A humanitárius szervezetek szerint legalább 30 ezer polgári áldozat és 30 millió kitelepített a 2009 óta zajló dzsihadista offenzíva következménye. Bár a Boko Haram szélsőséges iszlamista csoport vállalja magára a támadások nagy részét, a mozgalom 2016 augusztusában két frakcióra bomlott a nigériai hadsereg által végrehajtott műveleteket követően.

A muszlim vallású nigériai elnök Muhammadu Buhari arra buzdítja a lakosságot: ne engedje, hogy a lelkiismeretlen, istentelen és az iszlám nevét beszennyező tömeggyilkosok megosszák őket, szembeállítva keresztényeket és muszlimokat. „A sötétség e képviselői az emberiség közös ellenségei, és nem kímélnek egyetlen áldozatot sem, legyen az keresztény vagy muszlim” – hangsúlyozta a nigériai elnök.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria