Nincs szükség kánoni eljárásra Ouellet bíboros feltételezett szexuális zaklatási ügyében

Ferenc pápa – 2022. augusztus 19., péntek | 19:43

Ferenc pápa a Jacques Servais jezsuita szerzetes által lefolytatott előzetes vizsgálat után úgy döntött Marc Ouellet bíboros, a Püspöki Kongregáció prefektusa feltételezett szexuális zaklatási ügye kapcsán, hogy „nincs elégséges elem egy kánoni eljárás indításához”. A hírt Matteo Bruni szentszéki szóvivő jelentette be augusztus 18-án, csütörtökön.

Ouellet bíborost azzal vádolták, hogy több mint tíz éve – amikor a kanadai Québec érsekeként szolgált – szexuális zaklatást követett el egy nő ellen. A Szentatya az ügy kivizsgálására felkérte Jacques Servais jezsuita szerzetest, aki miután lefolytatta a szükséges előzetes vizsgálatot, megállapította, hogy az eljárás folytatásához hiányoznak a bíboros ellen emelt vádat alátámasztó elemek.

A szentszéki közlemény szerint a pápa a vizsgálatot követően ismét konzultált Servais atyával, aki ezekkel a szavakkal erősítette meg álláspontját: „Nincs megalapozott ok arra, hogy nyomozást indítsunk azon személy kérése ügyében, akinek állítása szerint Ouellet bíboros szexuális zaklatást követett volna el.”

Jacques Servais megjegyezte: „A nevezett személy sem a Szentatyának írt és elküldött jelentésében, sem a Zoomon keresztül tett tanúvallomásában, amelyet az ad hoc egyházmegyei bizottság egyik tagjának jelenlétében vettem fel, nem hozott fel semmi olyan elemet, amely támpont lehetne a vizsgálat folytatásához. Ferenc pápa ezek alapján hozta meg a döntését: nincs szükség kánoni eljárásra Ouellet bíboros ügyében.”

*

Marc Armand Ouellet 1944-ben született a kanadai Québecben, II. János Pál pápa 2002. november 15-én nevezte ki québeci metropolita érsekké, majd 2003. október 21-én bíborossá kreálta. XVI. Benedek pápa 2010. június 30-án a Püspöki Kongregáció prefektusává nevezte ki.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria