Nyíregyházi egyházmegyei ingatlanokat korszerűsítettek

Hazai – 2023. október 3., kedd | 10:31

A Nyíregyházi Egyházmegye az „Egyházmegyei közösségi terek kevesebb és tisztább energiával” című projekt keretében öt helyszínen végzett energetikai felújításokat: egy kisvárdai, három baktalórántházi és egy nyíregyházi ingatlant korszerűsítettek. Az egyik kiemelt helyszín a Nyíregyházán, a Bujtos utca 34. szám alatt található Nyíregyházi Egyházmegye Tanoda Irányító Szervezete volt.

A Nyíregyházi Egyházmegye korábban pályázati úton működtetett tanodákat, valamint nyitott házakként a cigánypasztoráció területén olyan szolgáltatásokat, amelyek a hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek iskolai lemorzsolódásának megelőzését szolgálták, továbbá a sikeres társadalmi integrációt célozták.

Az egyházmegye 2019-től öt telephelyen jelenleg közel 130 gyermek részére nyújt ilyen típusú szolgáltatást, akikkel 40 felnőtt foglalkozik, pedagógus, szociális munkás, szociálpedagógus és teológus végzettséggel.

Az egyházmegye mint fenntartó létrehozta a Nyíregyházi Egyházmegye Tanoda Irányító Szervezetét, hogy összefogja, koordinálja a megyében működő öt tanoda szakmai és gazdálkodási tevékenységét, és eleget tegyen az adatszolgáltatási és jelentési kötelezettségének. Ez a szolgáltató működik a nyíregyházi Bujtos u. 34. szám alatti ingatlanban. A mostani korszerűsítés során az épület szerkezetének és teljes gépészeti rendszerének a felújítását, illetve megújuló energiaforrással (napelemmel) történő ellátását végezték el.

A Nyíregyházi Egyházmegye 2021. január 1-től több lakásotthonnak vált fenntartójává, melyek leromlott műszaki állapotban kerültek működtetésébe; így e projekt keretében korszerűsítették a Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény 9., 10. és 11. számú, Baktalórántházán található lakásotthonait.

Korszerűsítették továbbá a Kisvárdán működő Szent Miklós Integrált Szolgáltató Központ Hajléktalanok Átmeneti Szállását. (Az egyházmegye 2020. július 1-től gondoskodik hajléktalan ellátásról a kisvárdai intézményben.)

Az épületek felújításra szorultak, így külső hőszigetelést kaptak, és a nyílászárókat hőszigetelt szerkezetekre cserélték. A felújítási munkálatok a gépészeti rendszernél a fűtési rendszert teljes mértékben, az elektromos hálózatot részben érintették. Az áramfogyasztás csökkentése érdekében napelemes rendszert építettek ki.

A projektről bővebb információt ITT olvashatnak.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria