Október 4–25. között tartják a jövő évi rendes szinódust

Ferenc pápa – 2014. október 13., hétfő | 16:25

A püspöki szinódus október 13-i általános kongregációja során bejelentették, hogy Ferenc pápa összehívta a XIV. rendes püspöki szinódust, amelynek témája: „A család hivatása és küldetése az egyházban és a mai világban”.

Az ülést 2015. október 4–25. között tartják a Vatikánban.

A püspöki szinódus a világ különböző vidékeiről kiválasztott püspökök gyűlése – írja a Magyar katolikus lexikon –, amely a pápa által meghatározott időben összejöveteleket tart az egyházfő és a püspökök közötti kapcsolat ápolására, valamint azért, hogy a püspökök a pápának a hit és erkölcs védelmére és erősítésére, az egyházi fegyelem megszilárdítására tanácsaikkal segítséget nyújtsanak, s az egyháznak a világban való tevékenységével összefüggő kérdésekről tárgyaljanak. A püspöki szinódus egyike a II. Vatikáni Zsinat utáni idők legfontosabb egyházi szerveinek. VI. Pál pápa alapította 1965. szeptember 15-én kiadott Apostolica sollicitudo motu propriójával. A szinódus hatásköre a pápának való tanácsadásra korlátozódik. Kötelező döntéseket csak akkor hozhat, ha a pápa erre külön felhatalmazza. Tehát a szinódus nem a püspökök testületének hatalmát gyakorolja, hanem csupán a pápai primátust segíti működésében. A rendes püspöki szinódus alapvetően az egész egyház javával közvetlenül kapcsolatos ügyeket tárgyalja, a rendkívüli szinódus a gyors elintézést igénylő kérdéseket.

Jelenleg, október 5–18. között a Püspöki Szinódus III. Rendkívüli Közgyűlése ülésezik, „A családdal kapcsolatos lelkipásztori kihívások az evangelizáció összefüggésében” témájában. A mostani gyűlés javaslataival mintegy előkészíti a jövő évre összehívott rendes püspöki szinódust.

Fotó: Katolikus.sk

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria